ApărareȘtiri

VIDEO. Exercițiu aeronaval multinațional în Marea Neagră: România a participat cu MiG-21 LanceR

Avioane de luptă MiG-21 și Eurofighter Typhoon (RAF)

Avioane MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au participat săptămâna aceasta la un exercițiu aeronaval în Marea Neagră, alături de aeronave britanice Typhoon și Boeing E3-D Sentry, un aparat de zbor Atlantique al Marinei Franceze, distrugătorul britanic HMS Defender și fregata olandeză HNLMS Evertsen, informează aviația regală a Marii Britanii.

Distrugătorul britanic HMS Defender (D36) și fregata olandeză HNLMS Evertsen (F805) au sosit luni, 14 iunie, în Marea Neagră. Cele două nave sunt detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană.

În același timp, în bazinul pontic este prezent și distrugătorul american USS Laboon (DDG-58), care a ajuns în bazinul pontic pe 11 iunie.

Navele efectuează operațiuni de securitate maritimă alături de aliații și partenerii NATO din regiune.

Încă de la traversarea strâmtorilor Dardanele și Bosfor, Flota rusă de la Marea Neagră a anunțat că monitorizează acțiunile navelor NATO în timpul prezenței lor în apele pontice.

HMS Defender (D36), în serviciu activ din 2013, este unul dintre cele șase distrugătoare britanice din clasa Type 45, specializate în apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin, dar care sunt echipate și pentru contracararea forțelor inamice de suprafață și pot lansa rachete de croazieră împotriva țintelor terestre. Printre altele, distrugătorul Defender este dotat cu rachete antinavă RGM-84 Harpoon și sistemul antiaerian Sea Viper cu 48 de celule, având la bază rachetele Aster 15/30 de la MBDA și un radar multifuncțional care permite monitorizarea și interceptarea simultană a mai multor ținte aeriene.

Fregata olandeză HNLMS Evertsen (F805), intrată în serviciu activ în 2005, are un deplasament de maxim de 6.000 de tone, 144 m lungime și 18 m lăţime. Nava este echipată cu un sistem de lansare verticală MK-41, cu 40 celule, pentru rachete antiaeriene Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) sau Standard SM-2/SM-3, dar și opt rachete antinavă RGM-84 Harpoon. Poate transporta și un elicopter NH-90.