ApărareȘtiri

Estonia își fortifică litoralul cu rachete antinavă și mine marine

Sursa: NATO

Ministerul Apărării din Estonia intenționează să utilizeze creșterea fondurilor alocate apărării pentru a consolida protecția coastelor sale cu mine marine și rachete antinavă, și încearcă să-și convingă vecinii să se alăture efortului, relatează portalul de știri Defense News.

Ideea este de a găsi modalități de a apăra mai bine cei 1.242 de kilometri de coastă ai țării baltice, potrivit oficialilor estoni. Proiectul este inclus în bugetul pentru apărare al Estoniei pe anul 2021 – în valoare de 621 milioane euro (760 milioane dolari), adică aproximativ 2,3% din produsul intern brut al țării – aprobat săptămâna aceasta de Guvernul de la Tallinn.

Liderii de la Tallinn și din statele baltice vecine se tem că Rusia ar putea interveni împotriva celor trei țări foste sovietice într-un mod similar felului în care Moscova a acționat pentru a anexa porțiuni din Ucraina în 2014, mai ales că atât în Letonia, cât și în Estonia locuiesc numeroși etnici ruși.

Analiștii militari occidentali au elaborat planuri pentru un astfel de scenariu, dar intervalul de timp necesar până la sorirea întăririlor din SUA și alte state NATO din regiune este unul semnificativ, astfel că, în primă fază, cele trei țări baltice vor putea să se bazeze doar pe forțele proprii și pe contigentele aliate dislocate prin rotație în zonă.

Proiectul de apărare a coastelor, care potrivit Ministerului Apărării ar urma să se ridice la aproximativ 50 de milioane de euro (60 de milioane de dolari), este încă la început. Marina estonă rafinează în prezent cerințele pentru a se asigura că sunt aliniate cu planurile de dezvoltare pe termen lung, a declarat Asko Kivinuk, manager pentru programele forțelor aeriene și navale în cadrul Centrului Eston de Investiții în Apărare, citat de Defense News.

Organizația încă lucrează la stabilirea detaliilor preliminare ale programului, sperând să aibă o strategie de achiziții până la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit lui Kivinuk.

“Am început o analiză suplimentară a pieței”, a afirmat oficialul. „Există potențial, patru până la cinci producători de sisteme de rachete care ar putea îndeplini cerințele noastre. În același timp, căutăm în mod activ oportunități de cooperare în regiune ”.

Planul de apărare împotriva amenințărilor maritime urmează ca prioritate după eforturile de consolidare a forțele terestre ale țării, în condițiile în care Estonia are o frontieră terestră lungă de aproape 300 de kilometri, cea mai mare parte de-a lungul lacului Peipus.

“Acum accentul începe să se schimbe către capacitățile navale”, a spus Kivinuk.

Oficialii se așteaptă ca în 24 până la 36 de luni să ajungă la un grad inițial de utilitate pentru noul set de măsuri de apărare a coastei.