ApărareȘtiri

Estonia donează Ucrainei peste 2.000 de pistoale sovietice Makarov ca sprijin împotriva agresiunii ruse

Sursa: Tweet Militer

Estonia donează Ucrainei 2.400 de pistoale Makarov (PM), de fabricație sovietică, cu scopul de a ajuta armata ucraineană să reziste agresiunii inacceptabile a Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei, lucru care are un impact negativ asupra securității europene, a afirmat ministrul estonian al Apărării, Jüri Luik, citat de Eesti Rahvusringhääling, organizația publică de televiziune și radio de la Tallinn.

Armele de foc provin de la Forțele de Apărare Estoniene (FED) și au fost expediate marți, a transmis Ministerul Apărării.

Jüri Luik a mai spus că Estonia susține cu tărie și fermitate Ucraina, a cărei suveranitate și integritate teritorială trebuie restabilită după anexarea Crimeei în 2014 și războiul de insurgență din estul țării.

“Agresiunea continuă a Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei este inacceptabilă și are un impact mai larg asupra securității Europei în ansamblu”, a spus Luik.

“Cu această livrare, susținem un aliat care este în război de șase ani”, a adăugat ministrul.

Maiorul Risto Pärtel, un oficial din cadrul Forțelor de Apărare Estoniene (FED), a declarat că pistoalele au fost retrase din uz de Estonia deoarece au fost înlocuite de arme cu utilizează proiectile cu calibre standard NATO.

Transportul armelor în Ucraina se ridică la aproximativ 7.000 de euro, iar costurile vor fi suportate de Estonia, a precizat Ministerul Apărării de la Tallinn.

Pistoalele Makarov, calibru 9×18 mm, au fost introduse în uz în anul 1951 ca arma de serviciu a forțelor de securitate ale Uniunii Sovietice, dar au fost utilizate și de numeroase țări comuniste, inclusiv România.