ApărareȘtiri

Escadrila 53 Vânătoare din F.A.R își va adăuga în 2020 încă patru supersonice F-16 A

Sursa foto: ROAF

Escadrila 53 Vânătoare din Forțele Aeriene Române își va adăuga în 2020 încă patru aeronave F-16, care se vor alătura celor 12 deja aflate în serviciu. Încă un supersonic F-16 va ajunge la Baza Aeriană 86 Borcea în 2021.

Contractul de achiziţie a cinci F-16 A din excedent, pachetul de bunuri şi servicii care include şi modernizarea la un standard superior a F-16 din Forţelor Aeriene Române, inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora sunt atribuite Portugaliei de guvernul român. Contractul mai include elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

Pentru achiziționarea pachetului de bunuri şi servicii complementare vor fi atribuite Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

Cele 5 supersonice vor avea configurația M.5.2R și modernizarea se va face la configurația
M.6.X.

Industria națională de apărare va executa lucrările de mentenanță, reparațiile capitale la motoare și modernizarea aeronavelor la standardul M.6.X. Guvernul va desemna operatorul economic național care va asigura mentenanța pentru acest tip de aeronave.

Camera Deputaților a aprobat miercuri Legea pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.