ApărareȘtiri

Erdogan: Un avion de generația a cincea de producție autohtonă ar fi cea mai bună replică pentru cei care doresc eliminarea Turciei din programul F-35

Sursa: defenceturkey.com

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat recent că un avion de luptă de generația a cincea, dezvoltat în plan autohton, ar fi cea mai bună replică pentru cei care doresc eliminarea Ankarei din programul F-35, informează Daily Sabah.

“Sper ca avionul nostru de luptă, fabricat folosind resurse locale pe parcursul întregului proces de proiectare și producție, să iasă din hangare în 2023”, a declarat Erdogan în timpul ceremoniei de inaugurare a unei noi fabrici de muniție în provincia Kirikkale din centrul Turciei.

TF-X, primul avion turc de producție proprie, este în curs de dezvoltare, fiind un proiect comun al Agenției pentru Industria de Apărare (SSB) și al companiei Turkish Aircraft Industries (TAI). Conform planurilor, avionul ar trebui să efectueze primul zbor cu un motor de producție locală în 2029.

Avionul, un model de generația a cincea cu caracteristici similare cu cele ale aeronavei Lockheed Martin F-35 Lightning II, ar trebui să înlocuiască modelele F-16, folosite în prezent de aviația militară turcă, care urmează să fie retrase din uz treptat începând din 2030.

Turcia a fost eliminată de către SUA din programul de producție și achiziție de avioane F-35 în momentul în care a Ankara a decis, în decembrie 2017, să cumpere două baterii de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Rusia, pentru 2,5 miliarde dolari.

Autoritățile de la Ankara au afirmat în mai multe rânduri că decizia respectivă a fost rezultatul refuzului Statelor Unite de a le vinde sisteme americane Patriot.

În discursul său, Erdogan a subliniat importanța sistemelor de apărare aeriană, și a declarat că situația cu care se confruntă Turcia în Libia și Siria demonstrează că ar trebui să se acorde mai multă atenție sistemelor de antirachetă. Turcia a amplasat sisteme antiaeriene cu rază mică de acțiune de tip HISAR-A de-a lungul graniței cu Siria. HİSAR-O, un sistem antiaerian cu rază medie, este planificat să intre în uz în 2021.

Sistemele HISAR au fost dezvoltate de companiile turce ASELSAN și ROKETSAN în cadrul unui program coordonat de Președinția Industriilor de Apărare (SSB) din Turcia.

Erdogan a mai declarat că industria de apărare a Turciei a trecut printr-o transformare profundă în ultimii 17 ani, producția autohtonă urcând de la o pondere de 20% din total până la 70% în perioada menționată. Printre sistemele militare de producție autohtonă ale Turciei care au intrat în uz anul acesta se mai numără TGC Anadolu, cea mai mare navă de război a țării; și rachetele antinavă Atmaca; iar, rachetele aer-aer Bozdogan și Gokdogan au trecut cu succes de primele runde de teste.