EnergieInfrastructurăȘtiri

Erdogan anunță că Turcia a descoperit rezerve semnificative de gaze naturale în Marea Neagră, aproape de apele teritoriale ale României

Nava Fatih (Anadolu Agency)

Președintele Recep Erdogan a anunțat vineri că Turcia a descoperit depozite semnificative de gaze naturale în vestul Mării Negre, în apele teritoriale turcești, într-un perimetru aflat în apropierea zonelor maritime ale României și Turciei, relatează Daily Sabah.

Potrivit liderului de la Ankara, nava de prospecțiuni Fatih a descoperit un zăcământ ce conține o cantitate estimată la 320 de miliarde de metri cubi de gaz natural, afirmând că este cea mai mare descoperire de acest fel din istoria țării.

Zăcământul descoperit de vasul de foraj Fatih este situat în sectorul Tuna-1, la aproximativ 150 de kilometri în larg față de orașul turc Ereğli, într-o zonă în care se intersectează frontierele maritime ale Turciei, României și Bulgariei. La mică distanță de Tuna-1 se află perimetrul Neptun al României, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Erdogan a mai afirmat că autoritățile turcești „își propun să facă această resursă disponibilă pentru utilizare până în 2023”.

Turcia, care este dependentă de gazul importat din Rusia, Iran și Azerbaidjan, ar putea deveni un exportator de gaze naturale în urma exploatării zăcământului din Marea Neagră.

Pe 20 iulie, ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale a anunțat că nava turcească de prospecțiuni Fatih a început forajele exploratorii în Marea Neagră, căutând depozite de gaz naturale și petrol. Anterior, această navă efectuase operațiuni de explorare în estul Mediteranei, inclusiv în largul Ciprului.

Pe 22 iulie, Turcia a anunțat „public” dislocarea navei de prospecțiuni Oruç Reis în Marea Mediterană de Est. În aceeași zi, Forțele Navale ale Greciei au fost pusă în alertă ridicată după ce Turcia a expediat nave militare în imediata apropierea insulelor elene Kastellorizo din estul Mării Mediterane.

Prospecțiunile Turciei în largul Ciprului sunt criticate de majoritatea țărilor din regiune și de Uniunea Europeană, care califică aceste activități drept „ilegale”. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „încălcarea” suveranității grecești și cipriote de către Turcia prin desfășurarea unor astfel de activități într-o zonă disputată.