EnergieȘtiri

Epidemia de coronavirus: OPEC a decis să-și reducă din nou producția de petrol, cu condiția ca Rusia să acceptă măsura

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit joi să-și limiteze suplimentar producția de petrol, cu 1,5 milioane barili pe zi (bpd) în cel de-al doilea trimestru al anului 2020, pe fondul epidemiei de coronavirus, însă aplicarea măsurii depinde de Rusia, care și-a manifestat opoziția față de alte reduceri drastice, afirmă surse din cadrul organizației, citate de canalul de televiziune Fox Business.

Cotația petrolului Brent a scăzut săptămâna trecută sub 50 de dolari/baril, cel mai mic preț de la sfârșitul anului 2018, pe fondul temerilor că prelungirea epidemiei de coronavirus va provoca prăbușirea cererii de petrol.

Arabia Saudită a propus prelungirea, până la finalul anului 2020, a măsurii de reducere cu 2,1 milioane de barili pe zi a producției de petrol a grupului OPEC+, care reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan. În plus, Riadul speră să convingă OPEC+ să accepte o diminuare colectivă și mai drastică a producției, cu alte 1,5 milioane de barili pe zi până pe 30 iunie 2020, în încercarea de a opri declinul prețurilor petrolului.

Până în acest moment, Moscova a indicat că ar fi de acord cu prelungirea diminuării producției, însă nu și cu o reducere suplimentară.

“În cel mai rău caz este o prelungire”, a declarat o sursă din cadrul OPEC, după ce țările membre al grupului au fost în favoarea unei reduceri suplimentare condiționate. Reuniunea grupului OPEC+, la care participă Rusia și alți producători non-OPEC, urmează să se desfășoare vineri la Viena.

În cazul în care Rusia și restul țărilor OPEC+ acceptă prelungirea diminuării și limitarea suplimentară a producției, ar însemna o reducere totală cu 3,6 milioane de barili pe zi a producției grupului

Prețurile petrolului au scăzut cu 20 de procente de la începutul anului, astfel că multe state OPEC s-au confruntat cu probleme financiare, însă Moscova a transmis ca prețul actual ale petrolului este acceptabil, iar Rusia are la îndemână instrumentele pentru a reacționa la orice efecte negative în plan economic ale răspândirii coronavirusului.