ApărareȘtiri

Elveția a semnat un acord de 6 miliarde de franci elvețieni pentru achiziția de avioane de luptă F-35

Avion de lupta F-35A Lightning II (FOTO: US Air Force Capt. Kip Sumner)

Oficialii elvețieni au semnat luni, 19 septembrie, un acord în valoare de 6 miliarde de dolari pentru achiziția a 36 de avioane de luptă de generația a cincea F-35, care urmează să fie livrate în perioada 2027-2030

“Suntem onorați de faptul că guvernul Elveției face parte oficial din programul F-35 Lightning II de generația a cincea. Elveția va beneficia de implicarea Lockheed Martin în asigurarea autonomiei și suveranității în integrarea soluțiilor indigene. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm parteneriatul cu forțele aeriene elvețiene și cu industria elvețiană pentru a livra aeronavele și a le susține pentru decenii de acum încolo. Fiind cel mai capabil, accesibil și interoperabil avion de luptă din lume, suntem încrezători că F-35 este cea mai bună soluție pentru a răspunde nevoilor elvețiene”, au transmis reprezentanții concernului american.

Contractul a fost semnat pe 19 septembrie 2022, la sediul Armasuisse din Berna, de către directorul național pentru armament al Elveției, Martin Sonderegger, și de către managerul programului elvețian F-35A, Darko Savic. Contractul a fost aprobat anterior de autoritățile SUA.

Aeronavele de generația a cincea vor fi livrate în perioada 2027-2030 și vor înlocui actuala flotă elvețiană de F/A-18 Hornet și F-5 Tiger.

Achiziționarea celor 36 de F-35A se ridică la 6,035 miliarde de franci elvețieni și se încadrează astfel în limitele plafonului financiar maxim aprobat de electoratul elvețian.

Pe lângă aeronavă, costurile de achiziție ale F-35A acoperă și echipamente specifice misiunii, armament și muniții, un pachet logistic, sisteme de planificare a misiunii, sisteme de antrenament și instruire inițială. În plus, sunt incluse și costurile pentru integrarea în sistemul elvețian de comandă și control, pentru serviciile de sprijin din partea industriei, o sumă pentru situații de risc, inflația din țara producătoare – Statele Unite, precum și TVA-ul la import.

Elveția achiziționează avioanele prin intermediul programului “Foreign Military Sales” (FMS) direct de la guvernul SUA și în aceleași condiții care sunt aplicate achizițiilor pentru aviația SUA. La rândul său, Pentagonul realizează achiziția prin intermediul propriului contract – vizibil pentru DDPS – cu compania producătoare Lockheed Martin. Prețurile și condițiile contractuale sunt definite în mod obligatoriu în acest contract și sunt, de asemenea, puse în aplicare prin intermediul unei supervizări stricte.

În plus, Elveția și SUA au negociat o clauză specifică și au semnat o declarație separată care stabilește caracterul de preț fix al acordului.

Acordul de offset a fost încheiat în paralel cu contractul de achiziții publice

Șeful programului Air2030, Peter Winter, și managerul programului F-35, Darko Savic, au semnat, de asemenea, acordul de offset cu Lockheed Martin. Acesta constituie baza pentru ca producătorul american să poată derula afaceri de compensare cu industria elvețiană. În acest mod, companiile elvețiene primesc contracte cu un volum de aproximativ 2,9 miliarde de franci elvețieni.