IntelligenceȘtiri

OPINIE. Deputat OVIDIU RAEȚCHI, vicepreședinte Comisia pentru Apărare: Eliminarea lui Soleimani, mutare inevitabilă. Imprudența lui, surprinzătoare

Vicepreședintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a scris pentru Umbrela Strategică o opinie despre decizia SUA de eliminare unuia dintre cei mai influenți lideri militari și ai intelligence-ului iraniene și consecințele acesteia:

Eliminarea lui Soleimani era o mutare inevitabilă din momentul în care SUA decideau că extinderea agresivă a Iranului până la Mediterana trebuie oprită. Era, desigur, varianta cea mai ofensivă si îndrăzneață de răspuns, însă eu cred că Teheranul a mers mult prea departe cu provocările și atacurile la adresa Israelului sau a diplomaților americani.

Tolerarea la nesfârșit a unor astfel de atitudini compromitea grav prestigiul moral al americanilor și israelienilor.

Mă surprinde profund faptul că Soleimani nu se aștepta să fie vizat. Imprudența de care a dat dovadă mă face aproape să mă gândesc la o “îmbrățisare a martiriului”, dar știu că nu e cazul, că generalul iranian mai avea multe planuri de extindere în zonă.

Imprudența lui dovedește gradul de încredere pe care Iranul îl capătase în Orientul Mijlociu, considerând că poate face orice fără consecințe.

Acum toată presiunea e pe umerii Teheranului, care e pus în situația să dea un răspuns pe măsura, deși nu are suficientă forța pentru o acțiune militară asumata.

Pronosticul meu e că regimul ayatollahilor va provoca un zgomot de nedescris, cu amenințări teribile și atacuri teroriste prin proxy, pentru a ascunde faptul că nu e capabil de o reacție majoră, în forță.

Nu sunt convins ca actualul regim de la Teheran va rămăne la putere până în anul 2021.

Deputat PNL Ovidiu Raețchi – Vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților