ApărareȘtiri

Elicopterele NH90 al Forțelor Navale germane vor fi echipate cu sonare FLASH SONICS de la Thales

Elicopter Caiman Marine (NH90) al Forțelor Navale Franceze folosind un sonar Flash Sonic (Marine Nationale)

Ministerul Apărării de la Berlin (membru NATO Helicopter Management Agency) a ales Thales pentru dotarea elicopterului multirol NH90 cu sonar FLASH SONICS și sisteme de procesare a balizelor acustice.

Cu peste 500 de sisteme bazate pe tehnologia FLASH comandate sau deja folosite de forțe navale, această soluție dezvoltată de Thales oferă performanțe de neegalat la mare adâncime, dar și în ape puțin adânci, afirmă compania în comunicat.

Noua configurație a elicopterului multirol NH90 folosit de Marina germană include cea mai recentă tehnologie de procesare, care oferă capabilități operaționale superioare. Acest model va fi primul elicopter din lume care va putea folosi noua baliză acustică Thales SonoFlash, pe lângă sonarul FLASH.

În premieră, Forțele Navale germane se vor baza pe Thales pentru dotarea elicopterului multirol pentru fregate NH90 cu echipamente FLASH SONICS. Sistemul FLASH (Folding Light Acoustic System for Helicopters) este în prezent lider pe piața sonarelor ambarcate și a devenit sistemul de referință pentru cele mai importante forțe navale din lume.

Printre beneficiile oferite de acest sonar de joasă frecvență și bandă largă se numără detectarea pe distanțe mari și rata redusă de alarme false, atât în larg, cât și în zona de litoral. Asociat cu un sistem activ/pasiv de procesare a datelor de la balizele acustice, FLASH oferă o capabilitate superioară de luptă antisubmarin. Are cel mai scurt ciclu de scufundare care, combinat cu soluția Thales BlueTracker (SONICS) de procesare a datelor de la balize, oferă o arie de acoperire de neegalat. Această versiune a FLASH SONICS include cea mai nouă tehnologie disponibilă.
Sistemele FLASH au fost comandate sau se află deja în serviciul a 18 forțe navale (printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Australia, Norvegia, Coreea de Sud) și și-au demonstrat fiabilitatea.

„Suntem mândri că am fost selectați de Marina germană și de NHIndustries să echipăm elicopterul multirol pentru fregate NH90 cu soluțiile noastre antisubmarin FLASH SONICS. Este rezultatul multor ani de muncă, pentru a răspunde nevoilor clienților noștri și pentru a le oferi o soluție de încredere. Marina germană va primi cea mai nouă versiune FLASH SONICS furnizată vreodată de Thales”, a declarat Gwendoline Blandin-Roger, director general Sisteme Subacvatice în cadrul Thales.