ApărareȘtiri

Elicopterele Black Hawk fabricate în Polonia primesc certificarea FAA pentru utilizarea de către operatorii civili si comerciali din SUA

S-70i Black Hawk (PZL/Lockheed Martin)

Autoritatea Federală de Aviație (FAA) din SUA a încheiat procedurile de certificare ale elicopterului Black Hawk S-70M, care este identic cu varianta S-70i fabricată în Polonia, la PZL Mielec, companie deținută de Lockheed Martin. Ambele tipuri de elicopter vor fi produse pe aceeași linie de fabricație, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Autoritatea federală a acordat un Certificat de Categorie Restrânsă de Zbor, care va permite operatorilor civili si comerciali din SUA și din alte țări să cumpere elicoptere Black Hawk direct de la PZL Mielec, lucru care nu era posibil până acum.

Certificarea FAA, și stabilirea unui nou rating de pilotaj, va lărgi piața pentru elicopterul proiectat pentru ca un aparat militar, de uz dual. Va permite operatorilor civili si comerciali din SUA și din alte țări să cumpere elicoptere Black Hawk direct de la PZL Mielec, lucru care nu era posibil până acum.

La bază elicopterul Black Hawk S-70M este identic cu varianta S-70i care este deja construită la fabrica din Mielec. Ambele tipuri de elicopter vor fi produse pe aceeași linie de fabricație.

Certificarea pentru modelul S-70M aprobă folosirea aeronavei pentru trei operațiuni de tip special: agricultură; transport cargo extern (permițând folosirea cârligului cargo de 4.082 kg al aeronavei) și conservarea pădurilor și zonelor sălbatice, inclusiv împrăștierea de lichide asupra incendiilor.

„Posibilitatea de a produce un elicopter certificat de FAA la PZL Mielec deschide noi oportunități pentru piața de aviație care nu au fost disponibile pentru Black Hawk,” a declarat Janusz Zakręcki, președinte și director general al PZL Mielec.

„Noua variantă de Black Hawk este un răspuns la cerințele speciale ale clienților noștri de pe plan global. Chiar și în țările în care certificarea FAA nu este recunoscută, ne așteptăm ca aceasta să faciliteze autorizarea din partea autorităților civile de aviație pentru operațiuni dificile ale S-70M în spațiile lor aeriene.”

PZL Mielec este principalul exportator polonez din domeniul apărării, construind elicoptere Black Hawk pentru piețele globale, cabine Black Hawk pentru liniile de producție din SUA ale Lockheed Martin si aeronave M28.

De la deschiderea biroului sau din Varșovia in 1997, Lockheed Martin si-a dezvoltat in mod continuu relațiile cu ministerul apărării polonez, cu industria si cu mediul universitar. Astăzi compania este un partener al Poloniei într-o varietate de programe de securitate si apărare, apărare anti-racheta, artilerie de precizie, radare si elicoptere pentru operațiuni militare si civile.

Polonezii de la PZL Mielec sunt prezenți și în România, urmând să producă în Polonia și să livreze, în parteneriat cu Romaero și Deltamed, un număr de până la 12 elicoptere utilitare S-70i Black Hawk pentru Ministerul român al Afacerilor Interne.

Proiectat conform standardelor militare, aeronava S-70 Black Hawk este o platformă cu dublă utilizare, care este configurată pentru a îndeplini misiunile cu rază lungă de acțiune și la altitudine ridicată solicitate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Aceste misiuni includ ajutor în caz de dezastre, căutare și salvare, transport medical, transport extern de cargo ridicat, stingerea incendiilor și supraveghere maritimă.