ApărareȘtiri

Elemente din expertizele asupra fragmentelor de drone au fost prezentate Comisiilor pentru Apărare

Foto: MApN Oficial

Atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre și efectele asupra României au fost subiectul unor întâlniri ale oficialilor MApN cu senatorii și deputații din Comisiile pentru Apărare, dar și (din nou) cu ambasadoarea cu SUA la București. Și președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în România. Toate, în aceeași zi.

  • Parlamentarii au fost informați despre expertizele în cazul fragmentelor de drone 

”Aspecte preliminare” ale expertizelor probelor ridicate din cele trei locuri din județul Tulcea în care au fost identificate fragmente de drone ”similare celor folosite de forțele ruse”, au fost prezentate membrilor Comisiilor parlamentare pentru Apărare de către ministrul Angel Tîlvăr, la o întâlnire de la MApN, a informat, marți, ministerul.

”Tema principală a întâlnirii, la care au fost prezenți și șefi ai unor structuri centrale ale ministerului, a fost dedicată situației generate de identificarea pe teritoriul național a unor fragmente de drone similare celor folosite de forțele ruse, în contextul  intensificării atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în proximitatea României”, a precizat MApN, după întâlnirea din 18 septembrie.

De asemenea, au fost expus și măsurile luate de MApN pentru reducerea riscurilor asociate atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene pentru zonele de pe teritoriul național aflate în imediata apropiere.

La întâlnirea, unde au mai fost prezenți și membri ai conducerii MApN, s-a mai discutat despre prioritățile legislative ale Apărării și despre ”preocuparea de a găsi”, în contextul derulării importantelor programe de înzestrare, soluții comune pentru sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare.

  • Ministrul Apărării s-a întâlnit, din nou, cu ambasadoarea SUA în România

Tot pe 18 septembrie, ministrul Apărării s-a întâlnit, din nou, cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, ocazie în care s-a discutat despre ”situația generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României”.

Acționăm pentru a monitoriza cu mai mare acuratețe situațiile pe timpul atacurilor și pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă”, a spus ministrul Tîlvăr.

El a ”punctat” importanța suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană, adresând mulțumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare.

  • Pauliuc: Uneori, există o oboseală în mentalul colectiv după un asemenea conflict de uzură

”Ştiu că, uneori, există o oboseală în mentalul colectiv după un asemenea conflict de uzură care a generat un consum emoţional mare. Cred însă că, după sperieturile recente cu dronele ruseşti, înţelegem cu toţii foarte bine că rezolvarea conflictului prin victoria Ucrainei este crucială pentru viitorul întregii Europe”, a scris, pe pagina sa de Facebook, senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului, care s-a întâlnit, luni, cu Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.

România va susţine în continuare Ucraina în eforturile sale de a-şi elibera teritoriul, ”şi pentru că acesta este lucrul corect şi moral de făcut, dar şi pentru că doar o victorie împotriva acestei politici agresive şi expansioniste a Kremlinului va împiedica noi agresiuni pe viitor”, a remarcat Pauliuc.

Ea a vorbit și despre oportunităţi de colaborare ”pe multiple proiecte de interes comun din sfera economică”  după posibila încheiere a conflictului.