ApărareȘtiri

FOTO. Elbit Systems UK și Ministerul Apărării de la Londra au testat o navă fără pilot destinată războiului antisubmarin

Seagull USV (Elbit Systems)

Elbit Systems UK, împreună cu Ministerul Apărării de la Londra, a finalizat o serie de teste cu Seagull USV, un vehicul multirol de suprafață fără pilot conceput pentru războiul antisubmarin, dar și pentru operațiuni de deminare, se arată într-un comunicat remis redacției Umbrela Strategică de companie.

Testele au fost efectuate în cadrul unui program al Laboratorului de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl) ce explorează modul în care sistemele autonome ar putea sprijini operațiunile antisubmarin în viitor.

Elbit Systems UK a fost una dintre companiile selectate să participe la această a doua fază a proiectului: o serie de teste pe mare, care au avut loc pe coastele Marii Britanii la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Sonare cu care este echipat vehiculul Seagull USV (Elbit Systems)

Elbit Systems UK a folosit vehicul de suprafață fără pilot Seagull™, care este echipat cu un sonar de la compania americană L3 Harris.

Vehiculul fără pilot multirol, multisenzorial Seagull și-a demonstrat utilitatea ca platformă autonomă pentru lupta antisubmarin utilizând soluția “ASW Toolbox”, arătând cum abilitățile acestui sistem reprezintă un factor de multiplicare a forțelor în planul operațiunilor antisubmarin.

Martin Fausset, directorul general al Elbit Systems UK, a declarat: “Seagull USV și-a demonstrat din nou capacitățile superioare, subliniind poziția competitivă a Elbit Systems UK în privința furnizării de soluții inovatoare și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru forțele armate din Marea Britanie”.

Seagull USV (Elbit Systems)

Caracteristicile vechiului fără pilot Seagull

Nava de suprafață fără pilot Seagull are capacitatea de a efectua mai multe tipuri de misiuni, fiind capabilă să execute operațiuni de război antisubmarin (ASW), deminare (MCM), război electronic (EW), securitate maritimă (MS), hidrografie și alte misiuni, folosind același vehicul, sistem de control al misiunii și conexiuni de date.

Capacitatea sa de luptă antisubmarin oferă forțelor navale un avantaj tactic prin descurajarea și amenințarea submarinelor inamice folosind un vehicul fără pilot. Abilitățile Seagull în ceea ce privește deminarea facilitează operațiunile de curățare a barajelor de mine, inclusiv detectarea, clasificarea, localizarea, identificarea și neutralizarea minelor marine fixe, dar și a celor mobile.

Seagull poate opera dintr-un port sau de pe o navă-mamă, iar două vase Seagull pot fi coordonate cu un singur sistem de control a misiuni (MCS) și au două moduri de operare: cu pilot sau fără pilot, cel din urmă mod oferind un nivel ridicat de autonomie. Seagull are o autonomie de 4 zile.

Vehiculul, care are o de 4 zile, este echipat, printre altele cu senzori electro-optici/infraroșu (EO/IR), o serie de sonare, inclusiv unul tractat, un sistem de lansare torpile, o stație de luptă comandată de la distanță de 12,7 mm, un sistem de detecție și neutralizare a scafandrilor.