ApărareȘtiri

Elbit Systems și Romtehnica au semnat acordul de furnizare a dronelor pentru armata română

Elbit Systems Hermes 900 UAS (FOTO: Forca Aerea Brasileira)

Elbit Systems și Romtehnica au semnat acordul de furnizare a dronelor pentru armată, a anunțat, marți, MApN.

Acordul are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproape 1.891 miliarde lei.

Elbit este ”obligată”, conform acordului, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru cele șapte sisteme UAS Watchkeeper X  livrate.

În România, se vor fabrica  producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului.

Începând cu al treilea sistem, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Același regim vor avea  operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X .

  • Declarația Elbit Systems 
“Suntem onorați că am fost aleși pentru acest program important. Suntem mândri de parteneriatul nostru de durată cu România și de abilitatea noastră de a contribui la industria de apărare și la economia României.  Avem încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități către Forțele Armate Române”, au declarat reprezentantii Elbit Systems pentru presa din Romania.