ApărareȘtiri

Elbit Systems a primit un contract de 27 de milioane USD pentru modernizarea avioanelor IAR-99

Foto: Arhiva

Compania Elbit Systems Ltd. din Israel a comunicat luni că a primit un contract de la Avioane Craiova S.A., pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor de antrenament avansat IAR-99 Standard ale Forțelor Aeriene Române. Valoarea contractului este evaluată la aproximativ 27 de milioane de dolari,

Durata contractului este programată la patru ani și include suport logistic integrat.

Potrivit termenilor contractului, Elbit Systems va dota aeronavele IAR-99 Standard cu sisteme avansate de avionică și sistem de instruire virtuală Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de suport aerian și luptă aer-aer.

Acest modernizare va facilita tranziția piloților români către zborul cu avioane de vânătoare avansate, cum ar fi F-16, se arată într-un comunicat dat publicității de Elbit Systems.

“Suntem onorați să oferim sprijin continuu pentru RoAF. Acest program de modernizare urmează livrării de către Elbit Systems a unei serii de tehnologii către RoAF în colaborare cu companii românești, inclusiv upgrade-uri la scară largă pentru diverse aeronave cu aripă fixă, precum și furnizarea de capabilități avansate pentru aeronave cu aripă rotativă”, a afirmat Yoram Shmuely, directorul general al Elbit Systems Aerospace.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a forțelor armate din România: inclusiv LAROM, Pirahna, MIG-21 Lancer, Puma-Socat și Puma-Naval, IAR-99 Șoim, EW-C130, se arată într-un comunicat trimis redacției Umbrela Strategică.

Aceasta este a doua tentativă de modernizare a aparatelor IAR-99, după ce anul trecut, Avioane Craiova a selectat firma CMC Electronics din Canada pentru programul de modernizare Super Șoim. Aeronavele urmau să fie modernizate pentru a servi drept avioane școală pentru viitorii piloți de F-16.

Însă afacerea, în valoare de 124 de milioane de euro, a fost blocată după ce s-a descoperit că Dragoș Sandu, directorul general al Avioane Craiova din acel moment, avea legături cu firma câștigătoare, care figura chiar în CV-ul oficialului român, informează postul TVR.

Ministerul Economiei a inițiat o anchetă în luna martie 2019, iar Dragoș Sandu a demisionat în urma scandalului.

La licitația câștigată de CMC Electronics în 2019 a mai participat și Elbit Systems, compania israeliană care a participat și la programul de modernizare la standardul “Șoim”.

În august 2020, MApN și Avioane Craiova S.A. au semnat un contract pentru revitalizarea și modernizarea a zece aeronave IAR-99 Standard la configurația IAR-99 SM.

Contractul semnat de MApN cu Avioane Craiova are o valoare de 275 de milioane de lei fără TVA.

Ultimul avion modernizat urmează să fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, estima în vară că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.