Știri

Elbit Systems a prezentat nouă versiune a sistemului de mortier autonom SPEAR pentru vehicule blindatele ușoare JLTV

Mortier SPEAR montat pe un vehicul blindat ușor JLTV (FOTO: Elbit Systems)

Israelienii de la Elbit Systems au prezentat recent o noua versiune a sistemului de mortier autonom SPEAR pentru vehiculele blindate ușoare Oshkosh JLTV, care sunt utilizate de armata SUA, Israel și o serie de țări NATO, printre care și România.

Inginerii companiei israeliene au integrat cu succes un mortier SPEAR de 120 mm, complet automatizat, echipat cu sistem avansat de reducere a reculului, lucru care permite montarea mortierului pe vehicule tactice ușoare extrem de mobile, cum ar fi JLTV, relatează portalul de știri din domeniul apărării Army Recognition.

JLTV 4×4 echipat cu mortierul automatizat SPEAR devine astfel un nou vehicul ușor de sprijin cu foc de artilerie care poate fi transportat cu ușurință de aeronave militare de transport, putând fi folosit chiar în sprijinul trupelor aeropurtate.

Elbit Systems precizează că SPEAR este echipat cu dispozitive computerizate care permit controlul autonom al sistemului sau de către un echipaj de 2-3 militari.

Informațiile despre țintă sunt transmise sistemului de control al focului, care calculează datele balistice și utilizează un sistem automat de ghidare pentru a orienta mortierul. Cadență de foc este de până la 16 lovituri pe minut, iar raza maximă este de 12 kilometri.

JLTV, fabricat de Oshkosh Defense, înlocuiește venerabilul Humvee, este un vehicul tactic ușor care poate îndeplini o varietate de roluri pe câmpul de luptă, fiind deja în dotarea forțelor armate din Statele Unite. Alte țări care au mai comandat vehicule JLTV sunt Muntenegru, Slovenia, Belgia și România.

În luna noiembrie 2020, Guvernul României a indicat că va cumpăra de urgență 130 de vehicule blindate pentru forțele speciale, printr-un contract direct cu SUA, guvern la guvern, fără offset, în valoare de 227 de milioane de lei. Iar alegerea României este tot JLTV, produs de compania americană Oshkosh, care este prezentă și în România; subiect despre care Umbrela Strategică a relatat pe larg într-un articol din data de 6 noiembrie.

De asemenea, americanii de la Oshkosh sunt interesați și de programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate de tip ușor al Armatei Române, care prevede achiziția a peste 1.000 de noi vehicule de acest tip, la un cost total estimativ de 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA,

Și Elbit Systems și-a manifestat intenția de a participa la programul autovehicule de teren blindate de tip ușor, oferind turela echipată cu mitralieră de 12,7 mm, care poate fi montată si adaptată pentru orice platforma 4×4 in funcție de nevoile trasate de MApN. Anul trecut, compania a prezentat în România un vehicul Oshkosh JLTV dotată cu acest tip de turelă.