ApărareȘtiri

Elbit Systems a câștigat un contract de extindere a centrului de pregătire al piloții militari israelieni

Simulator aerian (FOTO: Elbit Systems)

Ministerul Apărării de la Tel Aviv a semnat marți, 10 ianuarie, un acord cu Elbit Systems pentru extinderea Centrului de pregătire pentru misiuni (MTC) de la Baza Forțelor Aeriene „Hatzor”, care include simulatoare de antrenament pentru aeronave tip F-15 Eagle și F-16 Fighting Falcon, informează publicația The Jerusalem Post.

„Noul centru de instruire, care va servi drept infrastructură pentru platformele de antrenament viitoare, va permite dublarea orelor de pregătire de zbor, reducând în același timp costurile zborurilor”, se arată într-un comunicat comun dat publicității de către minister și compania Elbit. „ Pe viitor, centrul va permite, de asemenea, antrenamentul în comun al Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre”.

Valoarea tranzacției este estimată la aproximativ 180 de milioane de dolari, iar noul Centru de pregătire pentru misiune va completa centrul de antrenament deja existent, care va fi modernizat ca parte a contractului.

Noul centru va include 10 simulatoarele care vor fi folosite de piloți pentru a se antrena pentru zboruri în zone necunoscute și pot fi chiar folosite pentru a simula scenarii de atac împotriva Iranului sau a altor adversari ai Israelului.

Potrivit comunicatului, „centrul de pregătire este esențial pentru asigurarea capacităților operaționale ale piloților de luptă și oferă pregătire avansată și experiență de simulare a zborului prin încorporarea unor sisteme de afișare de ultimă generație. Aceste sisteme permit o gamă largă de simulări de zbor, inclusiv familiarizarea cu aeronava, situații de urgență, pregătirea pentru scenarii și misiuni operaționale și multe altele”.

„Acest centru va îmbunătăți în mod semnificativ domeniul de aplicare al capacităților de antrenament ale Forțelor Aeriene, integrând în același timp viitoarele platforme suplimentare de antrenament”, a declarat directorul general adjunct al Ministerului Apărării, Avi Dadon.

„Forțele armate din întreaga lume își remodelează capacitățile de antrenament pe măsură ce se străduiesc să-și îmbunătățească pregătirea și eficiența”, a declarat Yoram Shmuely, directorul general al Elbit Systems Aerospace.

Compania israeliană Elbit Systems, care este prezentă și România, a câștigat luna trecută un contract similar cu polonezii pentru furnizarea de simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16C/D Block 52+ ale Forțelor Aeriene Poloneze.

Grupul israelian a realizat și livrat simulatoare pentru Forțele armate române. Astfel, la finalul anului trecut, compania Simultec din Măgurele, subsidiară a grupului Elbit Systems, a fost selectată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) să modernizeze simulatorul de zbor pentru elicopterele IAR 330 PUMA SOCAT, prin configurare in varianta IAR 330 PUMA L-RM. Valoarea acestui contract, publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 12 noiembrie 2021, se ridică la 5,1 milioane de lei, fără TVA.