ApărareȘtiri

Elbit a primit de la MApN prima comandă pentru trei sisteme UAS Watchkeeper X

UAS Watchkeeper X (foto: Richard Seymour/ Elbit Systems)

Elbit Systems a primit prima comandă de achiziție în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari pentru furnizarea a trei sisteme tactice de avioane fără pilot (UAS) Watchkeeper X, ca parte a contractului-cadru cu MApN, a anunțat compania, într-un comunicat trimis Umbrela Strategică.

Valoarea totală a contractului este de aproape 410 milioane de dolari (1,89 miliarde de lei).  Comanda de achiziție va fi executată în doi ani.

Elbit Systems va furniza sistemele UAS tactice Watchkeeper X, modernizate cu capabilități avansate, inclusiv sistemul electro- optic multispectral Spectro XR™.

Sistemul electro-optic multispectral Spectro XR™ reprezintă un avans al capacităților complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Potrivit pentru complexitatea operațională din prezent, sistemul este unul de tip ușor și este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale.

Sursa video: Șerban, Musneci & Asociații/ Elbit Systems

Sistemul UAS tactic cu încărcătură dublă Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales, și este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes.

Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permițând o interoperabilitate esențială cu NATO și cu alte forțe aliate.

Ca parte a comenzii de achiziție, Elbit va transfera tehnologie, va stabili infrastructura și cooperarea industrială cu Aerostar și cu filialele Elbit Systems din România pentru a produce platforma și stația de control la sol în România, precum și operațiunile de întreținere pe durata ciclului de viață al sistemului.

Elbit Systems intenționează să coopereze cu industria locală și să creeze oportunități de locuri de muncă, care vor construi parteneriate puternice și durabile, pentru a permite livrarea de produse de înaltă calitate și pentru a contribui la economia locală și regională.

”Salutăm acest parteneriat cu România și încrederea pe care o au autoritățile în soluțiile noastre. De asemenea, apreciem sprijinul și colaborarea continue cu guvernele israelian și britanic și cu partenerii noștri de afaceri în programul Watchkeeper. Cercetarea și dezvoltarea permanentă în care investim în platforma Watchkeeper vor spori capacitățile forțelor armate române și britanice de a răspunde cerințelor operaționale în continuă evoluție. Această comandă de achiziție evidențiază relația puternică și în creștere dintre Elbit Systems și România și ilustrează interesul crescut pentru platformele noastre UAS din partea țărilor din Europa și NATO”, a declarat  Yoram Shmuely, directorul general Elbit Systems Aerospace.