Apărare

Egiptul devine primul client străin al sistemului VL MICA NG, ce ar putea fi instalat și la bordul noilor corvete românești

VL Mica (MBDA)

Producătorul european de rachete MBDA a anunțat că a primit un contract pentru echiparea navelor din clasa Gowind ale Marinei Egiptene cu sistemul antiaerian VL MICA NG (New Generation), ce ar putea fi instalat și la bordul celor patru corvete pentru Forțele Navale Române pe care Ministerul Apărării intenționează să le achiziționeze.

„Acest acord demonstrează încrederea pe care Egiptul o are în familia VL MICA, folosită deja de 15 armate din întreaga lume pentru protecția forțelor lor navale și terestre”, a declarat directorul general al grupului MBDA, potrivit unui comunicat trimis redacției Umbrela Strategică.

Egiptul a semnat, în 2014, contractul pentru achiziția a patru corvete de tip Gowind 2500 cu francezii de la Naval Grup, valoarea ridicându-se la 1 miliard de euro. În plus, Guvernul de la Cairo a semant și un contract separat cu MBDA, în valoare de 400 de milioane de euro, pentru sisteme antiaeriene VL-Mica și rachete antinavă Exocet MM40 Block 3.

Contractul prevede ca o navă (El Fateh) să fie construită integral în Franța, iar restul să fie realizate parțial în Egipt, cu asistență tehnică de la Naval Group.

Dacă afacerea cu Egiptul poate fi considerat un exemplu de succes pentru Naval Group, programul corvetelor comandate de România continuă să treneze. La aproape doi ani de la finalizarea licitației, contractul pentru construcția corvetelor nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații în legătură cu acest program cu o istorie zbuciumată.

În iulie 2019, constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat contractul.

Grupul MBDA este implicat în programul de înzestrare cu corvete, urmând să furnizeze sistemul de armament antinavă și antiaerian, iar rachete nava-aer MICA ar putea fi produse chiar în România, la Electromecanica Ploiești.

“Așteptăm cu nerăbdare să vedem încheiat contractul pentru corvete, întrucât furnizăm rachete Exocet MM-40 Block 3 și VL Mica (cu potențial de creștere pentru utilizarea generației următoare Mica NG) pentru corveta Gowind”, a declarat Didier Philippe, vicepreședinte senior al companiei producătoare de rachete MBDA, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică, la finalul anului trecut.

VL MICA NG (MBDA)

Corvetele din clasa Gowind 2500 sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete nava-aer VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.

Noul sistem de de apărare antiaeriană VL MICA NG, cu o rază de acțiune de peste 40 de kilometri, a fost lansat de MBDA în luna octombrie.

Dimensiunile muniției MICA NG rămân neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite actualizarea sistemelor VL MICA la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softului.

MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.