IntelligenceȘtiri

Edward Snowden, fost colaborator al serviciilor de informații americane, dorește prelungirea șederii în Rusia

Edward Snowden, fost colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA și al CIA, devenit activist pentru transparență, a cerut o prelungire pentru trei ani a permisului de ședere în Rusia, țară în care s-a refugiat în 2014, după ce a dezvăluit presei o serie de documente secrete privind activitățile de supraveghere în masă ale serviciilor de informații americane.

“Am depus documentele pentru o prelungire a permisului de ședere al lui Snowden”, a declarat avocatul său. 

Snowden, care este acuzat de spionaj în Statele Unite, este fie aclamat ca un lider al luptei pentru transparență, fie considerat o unealtă a propagandei rusești.

Fostul colaborator NSA și CIA a declarat anul trecut, într-un interviu pentru The Guardian, că liderii de la Moscova îi permit să rămână în Rusia întrucât este o formă de publicitate utilă pentru o ţară care are zilnic probleme cu drepturile omului.

“O ţară ale cărei tulburări politice sunt legendare, despre ale cărei probleme cu drepturile omului auzim zilnic a ajuns, cumva, să aibă acum un punct pozitiv în ceea ce privește de drepturile omului. De ce ar renunţa la acest lucru?”, a afirmat Snowden.

Snowden a criticat în repetate rânduri guvernele din întreaga lume, dar în special SUA, pentru utilizarea de programe secrete de monitorizare a populației.

Totodată, el și-a exprimat îngrijorarea că SUA și alte guverne, ajutate de marile companii de tehnologie, lucrează la crearea unui sistem de înregistrare a tuturor persoanelor din lume, înregistrând în totalitate toată viața lor de zi cu zi, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Mai mult, acesta a avertizat recent că “guvernele din toată lumea exploatează pandemia pentru a ne monitoriza mai mult decât oricând”.