ApărareȘtiri

Durdilly, Airbus: O serie de țări sunt interesate să achiziționeze elicoptere H215M, ce ar putea fi fabricate în România

H215 (Airbus)

Grupul Airbus, în colaborare cu partenerul său român, IAR, intenționează să producă elicoptere multirol medii-grele H215M la Ghimbav pentru Forțele Armate Române, dar și pentru export, a declarat Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters România, care a precizat că există mai multe țări care sunt interesate să achiziționeze aparate de zbor H215M.

“Multe țări sunt interesate [ de H215], deoarece, în acest moment, acesta este elicopterul care oferă cel mai bun raport între putere și caracteristici. Există o piață de export”, a afirmat Georges Durdilly pentru Umbrela Strategică.

Oficialul a precizat că nu poate oferi informații despre identitatea potențialilor clienți.

H215M este un elicopter multirol mediu-greu care combină rezistența recunoscută a familiei Cougar şi Super Puma cu pilotul automat şi avionica specifică cele mai noi variante a familiei Super Puma. Elicopterul poate executa o varietate de misiuni, de la transport cargo și de trupe, la Căutare-Salvare prin Luptă  (CSAR)

Pe lângă H215M, Airbus Helicopters, în parteneriat cu IAR, oferă Forțele Armate Române și elicopterul ușor H145M. În cazul în care grupul câștigă contractul  pentru Armata Română, elicopterele H215M ar urma să fie fabricate integral în România, în timp fuzelajele elicopterelor H145M vor fi fabricat în Germania, iar în țara noastră urmează să fie personalizate prin instalarea echipamentelor militare solicitate de partea română.

Grupul Airbus este prezent la Ghimbav cu Airbus Helicopters Romania, un joint-venture Airbus Helicopters (51%) – IAR (49%) care oferă servicii de mentenanță, reparații și modernizare a elicopterelor pentru clienți la nivel global. Compania are o fabrică de 10.000 mp în județul Brașov, unde ar urma să producă modelul H215M.

În 2016 a fost înființată o nouă companie, Airbus Helicopters Industries, pentru asamblarea elicopterului mediu-greu IAR-H215M.

România a anunțat în urmă cu cinci ani că dorește să achiziționeze elicoptere militare de transport și asalt și este curtată de Bell (UH-1Y Venom și AH-1Z Viper), Airbus (cu H215M și H145M), Sikorsky (S-70 Black Hawk) și Leonardo (AW149 și AW139M).

În prezent, armata română se bazează pe câteva zeci de elicoptere IAR 330 Puma și Socat. Acestea au fost produse în perioada comunistă la IAR Brașov, după o licență achiziționată din Franța.

Airbus H215M

Date tehnice H215M (sursa: Airbus)
Echipaj: 1-2 + până la 24 de pasageri sau 6 tărgi și 10 locuri
Greutate maximă la decolare: 9.000 de kilograme
Viteză de croazieră: 258 km/oră
Rază de acțiune  776 km (standard)/ 1.165 km (cu rezervoare auxiliare).
Plafon de zbor: 7.600 de metri.