ApărareȘtiri

După vânzarea avioanelor F-16 către România și Draken, Norvegia vrea să vândă și aeronave Sea King și P-3 Orion

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (FOTO: Forsvaret.no)

După ce, în urmă cu câțiva ani, vândut cinci aeronave de transport C-130H Hercules, iar acum se pregătește să vândă 44 de avioane de luptă F-16 – către România și firma americană Draken International, Norvegia intenționează să scape în același mod și de alte echipamente militare uzate: aparate Sea King și P-3 Orion.

Magnus Hansvold, director în cadrul departamentului responsabil cu înzestrarea al Forțelor Armate Norvegiene, a declarat pentru publicația Teknisk Ukeblad că, în acest moment, se pregătesc tranzacții similare pentru aeronavelor Westland Mk43B Sea King și Lockheed P-3 Orion, care vor fi înlocuite cu elicoptere AW101 Sar Queen, respectiv Boeing P-8A Poseidon.

Norvegia a abordat, încă din 2019, utilizatorii existenți de elicoptere pentru operațiuni de căutare și salvare Sea King, oferind detalii despre starea aparatelor, dar până acum nu a fost încheiată o afacere.

Potrivit publicației Teknisk Ukeblad, o vânzarea aeronavelor P-3 Orion este mai probabilă. Norvegia dispune de șase aeronave de patrule Orion. Două au fost livrate în 1968-69 (P-3N) și patru în 1988-89 (P-3C UIP). În urmă cu șase ani a fost finalizată o operațiune de prelungire a duratei de viață a aeronavelor.

Concomitent, norvegienii sunt ocupați cu pregătirea avioanelor F-16 Fighting Falcon care urmează să fie livrate României și firmei private Draken International, care este specializată în furnizarea de servicii de instruire cu adversar pentru piloți militari.

România a anunțat luna trecută că intenționează să achiziționeze din Norvegia un număr de 32 de avioane F-16A/B fabricate între 1980 și 1984, care se vor adăuga celor 17 avioane de același tip și vechime, luate la mâna a treia din Portugalia. Fondurile estimate pentru achiziție se ridică la aproximativ 454 de milioane de euro(fără TVA) și includ atât pachetul propus de guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate din SUA.

Prima escadrilă de 16 avioane va fi livrată României până la finalul anului 2023, iar cea de-a doua escadrilă până la finalului anului 2024.

“În primul rând, sunt foarte mulțumit că am reușit să vindem 44 de aeronave, o mare parte din flota totală de 57 de aeronave. De asemenea, este foarte îmbucurător faptul că aeronavele vor fi folosite acum pentru modernizarea forțelor aeriene ale aliatului nostru NATO, România. Au indicat că vor să le utilizeze cel puțin zece ani”, a afirmat Hansvold.

O delegație de oficiali norvegieni este prezentă săptămâna aceasta în România pentru discuții privind vânzarea avioanelor F-16, relatează publicația Teknisk Ukeblad.

Compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services AS (Kams) a fost selectată ca partener strategic pentru această tranzacție, urmând să pregătească aeronavele F-16, astfel încât acestea să fie operaționale atunci când vor fi transferate României.