ApărareȘtiri

Dragorul „Locotenent Lupu Dinescu” și alte patru nave NATO efectuează o vizită în portul Batumi, Georgia

Dragorul Locotenent Lupu Dinescu la Batumi, Georgia ( Ministry of Internal Affairs of Georgia)

Grupul naval permanent NATO de luptă contra minelor Nr.2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG2), care include și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM 25), efectuează o vizită în portul Batumi din Georgia, a anunțat Ministerul de Interne de la Tbilisi, care a precizat că este a doua oară în cursul acestui an când navele NATO vizitează Georgia.

Cu această ocazie, navele NATO vor participa la exerciții alături de forțele Pazei de Coastă Georgiene cu scopul creșterii interoperabilității între cele două părți.

De asemenea, echipele de abordaj ale Departamentului de Pază de Coastă din Georgia vor trece prin cea de-a doua etape a evaluării de nivel II [NEL-2], faza finală a procesului de evaluare pe patru ani.

Grupul naval permanent NATO de luptă contra minelor Nr.2 (SNMCMG2) cuprinde în acest moment nava de patrulare ESPS „Rayo” (P-42) din Spania, dragoarele „Locotenent Lupu Dinescu” (DM 25) din România, Viareggio M-5559 din Italia, Shkval (62) și TCG „Edincik” (M-260) din Turcia.

Flota rusă de la Marea Neagră a anunțat că a început monitorizarea activității navelor străine încă din ziua de 23 septembrie, când trei vase din grupul naval NATO au pătruns în Marea Neagră, tranzitând Bosforul. Rusia monitorizează în mod toate navele militare care pătrund în bazinul pontic, indiferent de destinația acestora.

Vizitele regulate ale navelor NATO în Marea Neagră irită Rusia, care susține că aceste acțiuni destabilizează securitatea în regiunea pontică. Pe de altă parte, având în vedere superioritatea navală a Rusiei în această zonă, țările pontice aliate și partenere NATO consideră că este necesară consolidarea prezenței aliate în această zonă pentru a descuraja Moscova.