ApărareȘtiri

Două nave militare americane vor efectua operațiuni în Marea Neagră alături de aliații din regiune

USS Oak Hill (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet)

Nava de desant amfibiu USS Oak Hill (LSD 51) a început tranzitul spre Marea Neagră pe data de 18 iunie, unde se va alătura distrugătorului american USS Porter (DDG 78), pentru operațiuni de securitate maritimă și cooperare cu partenerii și aliații din regiunea pontică, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA.

Nava USS Porter (DDG 78) a revenit în Marea Neagră pe 17 iunie, după ce în cursul unei misiuni în regiunea pontică în luna aprilie a efectuat exerciții alături de fregata Regina Maria (F222).

USS Oak Hill urmează să fie a patra navă americană care vizitează Marea Neagră în cursul anului 2020.

De asemenea, în perioada 23 martie – 12 aprilie, un grup de fregate din țări membre NATO, inclusiv România, a efectuat misiuni și exerciții navale în Marea Neagră.

Fregatele HMCS Fredericton (Canada), ITS Virginio Fasan (Italia) și TCG Salihreis (Turcia) au efectuat misiuni și exerciții navale alături de navele Regina Maria (România), BGS Drazki (Bulgaria) și nave ale Pazei de Coastă din Georgia.

La bordul navei USS Oak Hill se află un detașament de pușcași marini din cadrul Unități Expediționare de Pușcași Marini (MEU) Nr. 26 și personal din cadrul Unității de Vehicule de Asalt (ACU) Nr. 2, care pot utiliza ambarcațiuni utilitare de desant (LCU) pentru a debarca până la 300 de pușcași marini – sau o combinație de pușcași marini, vehicule și echipamente grele.

Forțele Navale ale SUA efectuează misiuni de rutină în Marea Neagră în concordanță cu dreptul internațional, inclusiv Convenția de la Montreux.

Rusia a anunțat încă de pe 17 iunie că monitorizează acțiunile navei USS Porter în Marea Neagră.