ApărareȘtiri

Două misiuni de poliție aeriană executate de F-16 și MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române în ultimele trei zile

FOTO: Escadrila 53 Vânătoare “Warhawks”/RoAF

Avioane de luptă F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au executat în perioada 17-19 februarie două misiuni reale de poliție aeriană în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian al țării noastre, anunță aviația română.

Misiunile au fost dirijate și coordonate de Centrul de Operaţii Aeriene de la Torrejón (Spania), care au ordont decloarea avioanelor aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România în urma detectării unor activități aeriene în zona pontică.

Aeronavele militare au executat patrulare aeriană și au revenit la bază după îndeplinirea misiunilor.

În ultimele zile, avioane Eurofighter din Italia și Spania au executat alte trei misiuni de poliție aeriană ca reacție la potențiale intrări neautorizate în spațiul aerian al României sau Bulgariei.

Intensificarea activităților aeriene în apropierea spațiului aerian NATO în zona pontică are loc în contextul agravării tensiunilor dintre NATO și Rusia pe tema Ucrainei.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment avioane de luptă Eurofighter Typhoon din Italia și Germania, iar la baza aeriană Fetești sunt dislocate temporar aeronave americane F/A-18 Super Hornet și F-16 Fighting Falcon.