InfrastructurăȘtiri

Două aeronave Zlin 526 ale Aeroclubului României vor fi trimise în Cehia pentru lucrări de reparare și modernizare

Aeronava Zlin 526F (sursa foto: Aeroclubul României)

Compania Zlin-Avion Service din Cehia a fost selectată să execute servicii de reparatii capitale si de modernizare a doua aeronave de tip Zlin 526F din dotarea Aeroclubului României, în baza unui contract în valoare de 2,2 milioane de lei, fără TVA (447.566 euro), se arată în anunțul de atribuire publicat pe portalul de achiziții publice SEAP.

Potrivit caietului de sarcini pentru licitație, contractul prevede repararea a două aeronave ZLIN 526F, care urmează să fie apoi modernizate și convertite în varianta Z526 L260, în vederea continuării operării acestora în categoria NORMAL pentru tractarea de planoare.

În document se mai precizează că în situația neaprobării acțiunii de conversie de către EASA, până la expirarea termenului de finalizare a lucrărilor, reparatorul va readuce aeronava în configurație inițială, anterioară prestării serviciilor contractuale, suportând toate costurile acestei proceduri.

Cehii de la Zlin-Avion Service sunt specializați în întreținerea aeronavelor ușoare din seria Zlin, produse în fosta Cehoslovacie în perioada comunistă, la fabrica de avioane Moravan din Otrocovice.

Cele două avioane Zlin 526F care urmează să fie reparate și modernizate au fost fabricate în anul 1972, iar starea lor de uzură tehnică este de 41%, respectiv 47%, potrivit datelor furnizate de Aeroclubul României.

Licitația a fost una de tip deschis, iar lucrările urmează să fie finalizate până pe 30 iunie 2023.

Aeroclubul României, o instituție publică finanțată de la bugetul de stat, fondată în 1920, deţine şi operează o varietate de aeronave ce sunt utilizate pentru instruire, antrenament şi înaltă performanţă. Instituția are în dotare cinci aeronave ZLIN 526, care ating o viteză maximă de 305 km/h și pot zbura până la 4000m înălțime.