ApărareȘtiri

Două aeronave militare ruse Il-38, interceptate de avioane F-22 în apropierea Peninsulei Alaska

Avion F-22 (NORAD, Twitter)

Două aeronave ruse de patrulare maritimă și luptă antisubmarin Iliușin Il-38 (nume de cod NATO: May), care au intrat pe 8 aprilie în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din Alaska, au fost interceptate de avioane invizibile pe radar Lockheed Martin F-22, a anunțat Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD).

Potrivit generalului american Terrence J. O’Shaughnessy, comandantul NORAD, scopul incursiunii aeronavelor ruse ar fi fost acela de a testa capacitatea de reacție a aviației SUA în contextul pandemiei de coronavirus.

“Au vrut să vadă dacă suntem capabili să reacționăm”, a afirmat O’Shaughnessy pentru Fox News.

Acesta este cea mai recentă incursiune a aviației ruse, după ce, la începutul lunii martie, avioane rusești au efectuat șase misiuni în apropierea spațiului aerian NATO, de la zona Peninsulei Alaska la Marea Norvegiei și Golful Biscaia.

“Avioane de vânătoare F-22, susținute de KC-135 Stratotanker și aeronave de avertizare timpurie E-3 AWACS, din cadrul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială, au interceptat două avioane ruse Il-38 care au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din Alaska pe 8 aprilie 2020”, a anunțat NORAD pe Twitter.

Aeronavă Iliușin Il-38 (Russian Ministry of Defence)

“Avioanele rusești au fost interceptate deasupra Mării Bering, la nord de Insulele Aleutine, și nu au pătruns în spațiul aerian suveran al Statelor Unite sau cel canadian”, a explicat NORAD.

O’Shaughnessy a precizat că avioanele Il-38 au zburat la 50 de mile (80 de kilometri) de coastele Peninsulei Alaska.

“COVID-19 sau nu, NORAD continuă să monitorizeze amenințările și să apere patria, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an”, a adăugat generalul.