ApărareIntelligenceȘtiri

Donald Trump amenință Iranul cu represalii „disproporționate” în cazul în care Iranul încearcă să răzbune uciderea lui Soleimani

Președintele american Donald Trump continuă să lanseze avertismente severe la adresa Iranului, amenințând Teheranul cu represalii „rapide și complete și poate într-o manieră disproporționată”, dacă Iranul va încerca să răzbune uciderea generalului Qassem Soleimani, eliminat într-un atac aerian al SUA.

Liderul de la Washington a avertizat, prin intermediul unui mesaj pe Twitter, că „dacă Iranul va ataca vreo persoană sau țintă americană, Statele Unite vor riposta rapid și complet, și poate într-o manieră disproporționată”.

Cu doar câteva ore mai înainte, liderul american a avertizat că SUA sunt pregătite să lovească 52 de obiective iraniene, inclusiv unele care sunt „foarte importante pentru Iran și pentru cultura iraniană”.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a replicat, tot pe Twitter, că „atacarea obiectivelor culturale este o crimă de război”, a adăugat șeful diplomației de la Teheran.

Însă argumentul șefului diplomației iraniene nu a părut să aibă vreun efect, Trump reiterând ulterior amenințarea că SUA ar putea viza și obiective culturale iraniene.

„Au voie să omoare oamenii noștri, au voie să tortureze și să-i pună în pericol pe oamenii noștri, au voie să folosească mine amplasate pe marginea drumului și să-i arunce în aer oamenii noștri și noi nu avem voie să ne atingem de obiectivele lor culturale? Nu funcționează așa”, a spus Trump, într-o discuție la bordul Air Force One, potrivit CNN.

Liderii de la Teheran au promis în mod public că vor răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac american din Irak, pe 3 ianuarie.