ApărareȘtiri

Doi militari din Forțele Speciale ale SUA au fost ucişi și alţi șase au fost răniţi, în urma unui atentat în Afganistan

Doi militari americani din cadrul Forțelor Speciale ale SUA au fost ucişi, iar alţi șase au fost răniţi, în urma unui atac comis sâmbătă în estul Afganistanului de un individ îmbrăcat într-o uniformă a forțelor armate afgane, potrivit autorităților militare din SUA, informează postul ABC News.

“Doi membri ai forțelor armate americane au fost uciși, iar alți șase au fost răniți într-un schimb de focuri pe 8 februarie, în districtul Sherzad, provincia Nangarhar“, se arată într-un comunicat al comandamentului Forțelor SUA-Afganistan.

“După finalizarea unei misiuni de dialog cu liderii locali din zona centrală a districtului, informațiile actuale indică faptul că un individ într-o uniformă afgană a deschis focul cu o mitralieră asupra forțelor comune americane și afgane“, se precizează în comunicat.

Momentan nu se cunoaște cauza atacului, care nu a fost, până acum, revendicat.

“Incidentul este în curs de investigare”, au adăugat autoritățile americane.

Oficialii afgani au comunicat că și câțiva militari afgani au fost răniți.

Anterior, Grupul 7 Forțe Speciale (Aeropurtat), cu sediul la baza Eglin, Florida, a transmis că “mai mulți militari din SFG 7 (A) au fost răniți sau uciși în timpul operațiunilor de luptă din Afganistan, pe 8 februarie 2020”.

În ultimii ani s-au înregistrat mai multe atentate din interior, comise de militari afgani sau insurgenți talibani infiltraţi în rândurile armatei afgane, inclusiv un atac în octombrie 2018, când un militant a deschis focul în cursul unei reuniuni la care participau mai mulți oficiali afgani și americani, printre care și generalul Austin S. Miller, comandantul forțelor SUA din Afganistan. Miller a scăpat nevătămat, însă mai mulți oficiali afgani și-au pierdut viața sau au fost răniți.

De la începutul acestui an, alți patru militari americani au fost uciși în Afganistan – doi în urma exploziei unei bombe artizanale plasate pe marginea drumului, iar alți doi după ce o aeronavă E-11B s-a prăbușit într-o zonă montană, aparent din cauza unor probleme tehnice.

În acest moment în Afganistan sunt prezenți aproximativ 13.000 de militari americani majoritatea participând la misiuni de instruire și asistență a forțelor de securitate afgane, care se luptă cu talibanii și militanții rețelei Stat Islamic. Restul forțelor americane participă la operațiuni de combatere a terorismului, efectuând misiuni de luptă contra două grupuri insurgente