IntelligenceȘtiri

Dodon o critică pe Maia Sandu: Trupele ruse trebuie să rămână în Transnistria până la soluționarea conflictului

Trupele ruse de menținere a păcii ar trebuie să rămână în Transnistria până la rezolvarea conflictului, a declarat, marți, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, adăugând că afirmațiile făcute de Maia Sandu, privind retragerea forțelor ruse de ocupație din regiunea separatistă, pot afecta relațiile comerciale dintre cele două state.

“Înainte de a face astfel de declarații, trebuie să ne gândim mai întâi la consecințe”, a declarat Dodon, după ce președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut explicit retragerea trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul țării și înlocuirea acestora cu o misiune civilă de monitorizare a OSCE.

“Operațiunea de menținere a păcii pe Nistru are mandat internațional, implică nu numai ruși. Sunt și moldoveni acolo, precum și rezidenți ai Transnistriei și ucraineni”, a afirmat liderul prorus de la Chișinău, într-un interviu pentru televiziunea Moldova 1, citat de agenția Tass.

“Datorită acestei misiuni nu există vărsare de sânge”, a subliniat Igor Dodon, oglindind un laitmotiv folosit de diplomația de la Moscova pentru a motiva prezența rusă în Transnistria.

“Trebuie să rămână până când se va găsi o soluție politică la conflictul transnistrean”, a completat președintele în exercițiu.

“Sper cu tărie că nu există actori geopolitici majori în spatele acestor afirmații, care să gestioneze acest lucru cu obiectivul de a destabiliza situația din Moldova”, a adăugat Dodon.

Dodon a mai declarat că, datorită acordurilor negociate cu Moscova în timpul mandatului său, Republica Moldova are posibilitatea de a furniza Rusiei câteva categorii de mărfuri fără a plăti taxe vamale, dar acest acord expiră la începutul anului 2021.

“Ce se va întâmpla după ultimele declarații anti-ruse ale lui Sandu? Cine va negocia prelungirea acordului? Poate fi Maia Sandu, care tratează rușii într-un asemenea mod? Nu, cel mai probabil, nu va putea să negocieze”, a afirmat liderul prorus.

Declarațiile lui Dodon prezintă multe similitudini cu cele făcute marți de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a afirmat că este puțin probabil ca Moscova să accepte cererea Maiei Sandu de retragere a trupelor ruse din Transnistria.

“Este greu de spus ce a vrut să spună doamna Sandu atunci când a indicat că este necesară retragerea trupelor ruse de menținere a păcii, dar greu de crezut că va ajuta la rezolvarea problemei și greu de crezut că vom putea accepta acest tip de cerere iresponsabilă. Acesta este un fapt”, a explicat ministrul de Externe al Rusiei.

Luna trecută, Maia Sandu a declarat că, în pofida deciziei Republicii Moldova de a alege o „abordare indulgentă” privind regiunea separatistă Transnistria, acest lucru nu a permis soluționarea conflictului înghețat, care durează de aproape trei decenii.