IntelligenceȘtiri

Dodon lansează acuzații fantasmagorice potrivit cărora Occidentul pregătește lichidarea Republicii Moldova

Igor Dodon (TVR Moldova)

Fostul președinte de la Chișinău, Igor Dodon, lansează acuzații fantasmagorice privind așa-zise planuri de realizare a unei conexiuni politico-militare între Republica Moldova și România, cu scopul lichidării statalității moldovenești, relatează agenția de știri TASS.

“Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre cu teritoriul României, cu respingerea neutralității. <…> Pentru a pregăti o asociere tehnică a fost necesar ca Republica Moldova să-și demonstreze incapacitatea de a-și asigura independența economică, energetică și securitatea teritorială. A fost necesar să fie demoralizați cetățenii pentru ca aceștia să nu mai creadă în propria lor țară”, a scris politicianul prorus pe canalul său Telegram.

Dodon a mai afirmat că după declanșarea războiului din Ucraina, “criza este agravată de aderarea Republicii Moldova la sancțiunile anti-ruse, consultări privind necesitatea creșterii capacității de apărare a Moldovei de către țările occidentale”

Fostul președinte a continuat cu acuzațiile fantasmagorice, susținând că Republica Moldova se confruntă cu “un pericol real să fim atrași într-un război regional sângeros și să ne pierdem statulitatea”.

Potrivit acestuia, “este clar că [președinta] Maia Sandu și stăpânii săi externi urmăresc scenariul ucrainean, provocând o destabilizare deliberată a situației”, iar Occidentul “dorește să-i folosească pe moldoveni ca carne de tun în bătălia geopolitică care se desfășoară în prezent în această regiune”.

Politicianul moldovean, cunoscut pentru discursul pro-Kremlin, a mai afirmat că “De fapt, toate aceste procese de înarmare și isteria anti-rusă sunt organizate intenționat pentru a justifica prezența trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova”.

Igor Dodon este actualmente în arest la domiciliu, fiind acuzat de implicare într-un caz de corupție, finanțare ilegală a partidului său și trădare, însă el se declară nevinovat.

Fostul președinte nu a prezentat niciun fel de dovadă în sprijinul acestor acuzații deosebit de grave, care par mai degrabă menite să cauzeze tensiuni politice la Chișinău.