ApărareȘtiri

Divulgarea documentelor despre nava britanică HMS Defender nu a fost rezultatul unei acțiuni de spionaj

Distrugătorul britanic HMS Defender (Royal Navy)

Ancheta privind pierderea documentelor secrete despre misiunea distrugătorului HMS Defender în Marea Neagră a ajuns la concluzia că incidentul a fost rezultatul unei gafei unui oficial britanic, fără nicio legătură cu activitățile unor servicii de spionaj străine, a declarat ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, potrivit agențiilor Reuters și TASS.

“În urma anchetei, nu s-au găsit urme de spionaj. S-a ajuns la concluzia că incidentul cu documentele nu a avut legătură cu adversarii noștri”, a afirmat oficialul, care a adăugat că „concluziile anchetei se corelează cu faptele care au fost declarate anterior” de către un oficial al Ministerului Apărării, care a raport pierderea acestor documente.

Pe data de 23 iunie, Moscova a acuzat Londra că a trimis, în mod deliberat, distrugătorul britanic HMS Defender în apele teritoriale rusești din preajma regiunii ocupate Crimeea.  Marea Britanie a dezmințit acuzațiile și a acuzat Rusia că dezinformează.

Patru zile mai târziu, BBC a publicat documente clasificate care sugerează că Marea Britanie ar fi decis să trimită distrugătorul HMS Defender în apropierea regiunii Crimeea dorind să-și demonstreze sprijinul pentru Kiev și să arate că Londra nu se teme să tranziteze apele din jurul Crimeei, pe care le consideră ca aparținând Ucrainei.

Marea Britanie, la fel ca majoritatea țărilor din lume, nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul acesteia, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Documentele au fost descoperite pe 22 iunie într-o stație de autobuz din comitatul Kent, de către o persoană anonimă, care le-a predat jurnaliștilor BBC.