ApărareȘtiri

SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră pentru consolidarea relațiilor cu partenerii regionali/Rusia monitorizează nava americană

USS Ross (US Chief of Naval Operations)

USS Ross (DDG-71), distrugător din clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 23 februarie în bazinul pontic, fiind prima vizită a unei nave americane în Marea Neagră de la începutul acestui an, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA. Rusia a anunțat că monitorizează mișcările distrugătorului american.

USS Ross a fost și ultima navă americană care a vizitat Marea Neagră în anul 2019, ancorând la Constanța în cursul lunii decembrie.

“Prin această vizită, ne consolidăm în mod constant relațiile cu partenerii noștri de la Marea Neagră”, a afirmat comandorul John John, comandantul navei USS Ross.

Forțele navale americane desfășoară misiuni navale de rutină în Marea Neagră în concordanță cu dreptul internațional și Convenția de la Montreux, se mai arată în comunicat.

Înainte de misiunea din Marea Neagră, USS Ross a participat la o operațiune navală franceză în estul Mării Mediterane, făcând parte din Forța navală combinată 473, alături de portavionul FS Charles de Gaulle (R 91), nava amiral a Marinei Franceze.

Centrul de Control din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse monitorizează mișcările navei americane, informează agenția de știri Tass.

“Forțele Flotei Mării Negre au început să urmărească mișcările distrugătorului USS Ross după ce intrat în Marea Neagră la ora Moscovei 18.30 (ora României, 17:30), pe 23 februarie 2020”, a transmis centrul.

Forțele Navale ale SUA și-au sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.

USS Ross în timpul tranzitului prin Strâmtoarea Bosfor (US Naval Forces Europe-Africa)