ApărareȘtiri

Distrugătorul american USS Porter părăsește Marea Neagră după exerciții care au stârnit iritarea Rusiei

USS Porter (US Navy)

Distrugătorul USS Porter (DDG 78), din clasa Arleigh Burke, a părăsit marți, 16 noiembrie, Marea Neagră, după ce a efectuat operațiuni și exerciții alături de forțe aeronavale din România și alte țări pontice. Vasul american de război și-a încheiat vizita în bazinul pontic la o zi după ce și USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a a SUA, a ieșit din regiune.

Prezența navelor americane în regiune a iritat Rusia, care a susținut că adevăratul scop al exercițiilor neprovocate și neprogramate ale SUA în Marea Neagră este acela de a studia teatrul de operațiuni militare în cazul în care Ucraina va apela la forța militară împotriva insurgenților din sud-estul tarii.

„Distrugătorul USS Porter și-a început tranzitul planificat spre sud, din Marea Neagră spre Marea Mediterană, după efectuarea de operațiuni maritime și exerciții alături de aliații și partenerii NATO”, a declarat a transmis Flota a 6-a a SUA pe Twitter.

În cursul celor două săptămâni de prezență în Marea Neagră, distrugătorul american a efectuat exerciții alături nave ale aliaților și partenerilor NATO din regiune, printre care și fregata românească Mărășești. Totodată, la finalul săptămânii trecută a efectuat o vizită în portul Constanța.

Nava de război USS Porter a mai vizitat Marea Neagră și la începutul acestui an, în ianuarie-februarie.

Oficialii ruși și-au manifestat și de această dată nemulțumirea față de prezența SUA în regiune. Totuși, restul țărilor pontice acuză Moscova că încearcă să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc și solicită sprijin NATO pentru a contrabalansa, întrucâtva, superioritatea evidentă a forțelor militare concentrate de Rusia în regiunea pontică, în special în Crimeea.