ApărareȘtiri

Discuțiile pentru aprobarea contractelor în zece programe de înzestrare a armatei încep la Parlament

Sursa: Elbit/Serban & Musneci Associates.

Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților va discuta marți solicitarea MApN privind obținerea aprobării prealabile pentru începerea procedurilor de atribuire a contractelor în 10 programe de înzestrare a Armatei.

Un memorandum în acest sens a fost aprobat în ședința guvernului din 24 februarie.

Programele, care vor fi inițiate începând cu 2021 au nevoie de aprobarea Parlamentului în situația în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro.

Programele vor începe ”în următorii ani”, în funcție de posibilitățile de finanțare/ bugetare.

Valorile contractelor de achiziții sunt estimative, bazate pe datele de la momentul actual. Valorile reale ale contractelor pot varia în funcție de tipul de achiziție, durata, condițiile impuse și momentul executării.

Cele 10 programe, nominalizate în anexa de două file de la memorandum sunt clasificate ”secret de serviciu”.

”…anul acesta (…) identificăm şi (…) derulăm procesul de începere a achiziţiei pentru avioane de luptă fără pilot, scuzaţi-mă, drone fără pilot, precum şi iniţierea programelor pentru autovehiculele blindate 4 X 4”, a indicat ministrul Nicolae Ciucă, într-o intervenție la dezbaterile pentru bugetul de stat pe 2021, fără să dea alte detalii.

Tot marți are loc o ședință comună a Comisiilor de Apărare ale celor două Camere cu o ordine de zi care nu este publică.