ApărareȘtiri

Discuție despre acțiunile destabilizatoare ale Rusiei între șeful diplomației americane și oficiali din țările grupului București 9

Secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a discutat luni, 3 ianuarie cu oficiali din cadrul formatului București Nouă (B9) – care include și România. Discuțiile s-au axat pe acțiunile destabilizatoare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Participanții la discuție au subliniat necesitatea unei „poziții ferme a NATO” în ceea ce privește apărarea colectivă.

Șeful diplomației americane a reiterat angajamentul SUA de a continua să lucreze în strânsă coordonare cu toți aliații și partenerii transatlantici pentru detensionarea situației.

Participanții și-au manifestat și solidaritatea cu Lituania în fața presiunilor politice și economice exercitate de China.

România a fost reprezentată în cadrul discuțiilor de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu.

Statele Unite și alte țări occidentale susțin că Rusia a concentrat forțe semnificative în apropierea Ucrainei la finalul anului trecut, existând riscul ca acest forțe să fie masate în zonă cu scopul pregătirii unei ofensive în țara vecină. Administrația Bidean a avertizat că va reacționa cu fermitate la orice agresiune rusă în Ucraina.

În încercarea de a detensiona situația, oficiali ruși și americani urmează să se întâlnească, în luna ianuarie, la Geneva, pentru a discuta despre securitatea în Europa, Moscova solicitând o serie de garanții de securitate.

Însă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că „Rusia își mută forțele armate pe propriul teritoriu – acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”.

În contextul accentuării tensiunilor cu Rusia, România și alte țări NATO de pe Flancul estic au început să militeze tot mai intens pentru consolidarea prezenței militare aliate în regiune pentru a descuraja planurile agresive ale Moscovei.