IntelligenceȘtiri

Directorul SRI Eduard Hellvig cere actualizarea legilor privind securitatea națională

Foto: www.sri.ro

Directorul SRI Eduard Hellvig consideră de ”reală necesitate” actualizarea pachetului de legi privind securitatea națională, a informat marți Serviciul, după ce Hellvig a fost audiat cu ușile închise de către membrii Comisiei parlamentare de control.

Hellvig le-a prezentat acestora și o analiză  privind ”riscurile de securitate” la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi, din perspectiva SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina.

În context, el a remarcat intensificarea atacurilor cibernetice, activităților de spionaj și a celor asociate  fenomenului “fake news”.

SRI suține că ”a informat consistent și timpuriu beneficiarii legali”, potrivit competențelor prevăzute de lege, pe subiectele discutate la Comisia de control.

De asemenea, SRI și-a reiterat ”determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale”.

Audierea a avut loc la cererea Comisiei parlamentare de control a activității SRI.

”Starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI este una stabilă”, a susținut președintele comisiei, senatorul PNL Ion Chirteș.

Chirteș a dat și unele detalii despre audiere: ”S-a discutat despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraţionist, a efectelor economice asupra României şi gestionarea unor operaţiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt, în cadrul audierii Comisiei, fiecare dintre aceste riscuri”.