IntelligenceȘtiri

Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat cu o mitralieră controlată de la distanță, care s-a autodistrus după atac – presă

Mohsen Fakhrizadeh, presupusul arhitect al programului nuclear de la Teheran, a fost ucis cu o mitralieră controlată de la distanță, montată într-un vehicul care s-a autodistrus la trei minute după atac, a relatat duminică agenția semioficiale de presă Fars din Iran, citată de Business Insider.

Omul de știință a fost ucis, vineri, în timp ce călătorea, împreună cu soția sa, într-o mașină blindată, escortată de mai multe vehicule ale forțelor de securitate.

Ministerul iranian al Apărării a oferit puține detalii despre crimă, dar a indicat că suspectează că Israelul este implicat.

Agenția Fars a relatat recent că Fakhrizadeh și-a părăsit mașina blindată, după ce vehiculul a fost lovit de mai multe gloanțe.

În acel moment, potrivit agenției Fars, o camionetă Nissan s-a oprit la 150 de metri de Fakhrizadeh și o mitralieră montată în spatele vehiculului a deschis focul, gloanțele lovindu-l pe oficialul iranian de trei ori în spate, inclusiv o dată în coloana vertebrală.

Potrivit jurnaliștilor iranieni, după uciderea lui Fakhrizadeh, camioneta Nissan a explodat. Întregul atac a durat trei minute, a relatat agenția de știri.

Ali Shamkhani, un oficial de rang înalt din cadrul aparatului de securitate națională din Iran, a declarat luni că asasinatul a fost „efectuat cu echipamente electronice și că nu era nimeni la fața locului”, sugerând că arma ar fi fost controlată de la distanță, potrivit BBC Monitoring.

Anchetatorii au stabilit că proprietarul vehiculului Nissan a părăsit Iranul duminică, a relatat Fars, fără a oferi detalii despre identitatea persoanei.

Iranul a dat vina pe Israel pentru atac, dar Shamkhani a afirmat luni că în atentat ar fi implicat și o grupare iraniană de opoziție – Organizația Populară Mojahedin din Iran, despre care Teheranul susține că ar avea legături cu Mossad, serviciul de informații externe al Israelului.

„A fost un asasinat foarte complicat care a fost efectuat de la distanță cu dispozitive electronice”, a afirmat Shamkhani, potrivit agenției Reuters.

O sursă anonimă, citată de televiziunea iraniană Press TV a indicat că “armele colectate de la locul actului terorist poartă sigla și specificațiile industriei militare israeliene”.

Pe de altă parte, alte informații despre asasinat care circulă în mass-media iraniană indică faptul că Fakhrizadeh ar fi fost ucis de o echipă de 12 asasini, care făceau parte dintr-un grup de 62 de persoane.

Informațiile au fost dezvăluite de proeminentul jurnalist iranian Mohamed Ahwaze, care a susține că informațiile ce i-au fost oferite de serviciile de informații de la Teheran indică faptul că Fakhrizadeh a fost târât afară din mașina sa de către liderul grupului de asasini și a fost împușcat.

Comandantul Corpului de Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), armata ideologică a Iranului, a declarat imediat după atac că țara va răzbuna asasinarea savantului.

Pe de altă parte, ministrul israelian de informații Eli Cohen a declarat luni că nu știe cine este responsabil pentru asasinat.

Incidentul survine în contextul în care președintele Donald Trump urmează să-și încheie mandatul în ianuarie, iar noul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa retragerii din acordul atomic semnat de Iran cu marile puteri.