ApărareȘtiri

Directorul programului nuclear al Iranului – asasinat. Teheran: Israelul ar fi implicat în acest „act terorist”

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear al Iranului, a fost ucis, vineri, în apropiere de capitala țării, a anunțat Ministerul iranian al Apărării. La rândul său, șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat asasinatul, vorbind despre un „act terorist” și subliniind că există „indicii serioase ale rolului Israelului” în atentat, informează France 24.

Mohsen Fakhrizadeh, directorul departamentului de cercetare și inovare din Ministerul Apărării de la Teheran, a fost „grav rănit” după ce mașina în care se afla a fost atactă de mai mulți agresori. Autoritățile au precizat că echipa medicală nu a reușit să-l resusciteze.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit “Amad” (“Speranţă”). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul “Amad” s-a încheiat la începutul anilor 2000, relatează postul Digi 24.

„Amintiți-vă acest nume, Fakhrizadeh”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un discurs din 2018 pe tema programului nuclear iranian.

Acest asasinat vine la doar câteva luni după ce doi presupuși agenți israelieni au reușit să-l asasineze în Iran pe numărul doi al rețelei teroriste al-Qaida.

Mai mult, incidentul de astăzi vine în contextul în care președintele Donald Trump urmează să-și încheie mandatul în ianuarie, iar noul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa retragerii din acordul atomic semnat de Iran cu marile puteri.

Un consilier militar al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Israelul că a ucis un proeminent om de știință nuclear iranian în încercarea de a provoace un război, informează Reuters.

„În ultimele zile ale vieții politice a … aliatului lor (președintele SUA, Donald Trump), sioniștii (Israel) încearcă să intensifice presiunea asupra Iranului și să creeze un război total”, a scris comandantul Hossein Dehghan într-un mesaj postat pe Twitter.

Oficialii din Israel și Statele Unite au refuzat să comenteze subiectul.

Comandantul Corpului de Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), armata ideologică a Iranului, a declarat că țara va răzbuna asasinarea savantului, informează BBC News.

“Asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear este cea mai evidentă acțiune a hegemoniei globale cu scopul de a împiedica accesul nostru la științele moderne”, a spus generalul-maior Hossein Salami.