ApărareȘtiri

Direcția generală pentru armamente, la autoevaluare: Este importantă maximizarea implicării industriei naționale de apărare în programele de înzestrare

Sursa: MApN

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției generale pentru armamente, a prezentat. marți, raportul de activitate pe anul 2020 a instituției pe care o conduce, ocazie cu care a notat că este necesară maximizarea implicării industriei naționale de apărare în programele de înzestrare, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al MApN.

La ședința de autoevaluare au fost prezenți și ministrului Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, cât și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Incicaș a prezentat modul în care s-au derulat principalele programe și contracte de achiziții pentru sisteme de armamente și echipamente majore, precum și cele mai importante activități de cercetare-dezvoltare şi testare-evaluare care s-au derulat în beneficiul Ministerului Apărării.

În ceea ce privește planurile pentru anul 2021, Incicaș a subliniat importanța continuării proiectelor demarate în decursul anului anterior și a punctat necesitatea conjugării și concentrării eforturilor, cu prioritate, pentru derularea programelor de înzestrare cu impact major pentru Forțele Armate Române.

„Este importantă maximizarea implicării industriei naționale de apărare în programele de înzestrare”, a concluzionat șeful Direcției generale pentru armamente.

Ministrul apărării naționale a opinat că o privire de ansamblu asupra activității din 2020 a Direcției Generale pentru Armamente „ne duce către concluzia onestă și realistă că s-a muncit mult. De aceea, doresc să vă mulțumesc, în numele conducerii Ministerului Apărării Naționale, pentru rezultatele foarte bune pe care le-ați obținut anul trecut. Aveți încredere în forțele proprii și în sprijinul nostru instituțional și vă rog ca și în activitatea viitoare să dați dovadă de viziune, rigoare și seriozitate”.

Ministrul Ciucă a fost de părere că cercetarea științifică a fost, întotdeauna, cea care a impulsionat dezvoltarea tehnologică și a subliniat necesitatea ca, în Armata României, cercetarea-dezvoltarea să fie una cu adevărat adaptată nevoilor militarului și dinamicii mediului de securitate.

„Trebuie să creștem relevanța ACCTM, care să fie interconectată cu instituțiile militare de învățământ și, de asemenea, să fie deschisă colaborării cu structurile de cercetare științifică ale altor instituții. Este necesar, totodată, să dăm dovadă de implicare și perseverență în ceea ce privește cooptarea industriei naționale de apărare în procesul de înzestrare a Armatei României”, a spus ministrul apărării naționale.

Șeful Statului Major al Apărării a apreciat colaborarea excelentă a SMAp cu Direcția Generală pentru Armamente și a fost de părere că, deși anul 2020 a fost unul dificil, marcat de pandemia de coronavirus, „indicatorii de performanță obținuți demonstrează că restructurarea direcției a adus rezultate pozitive, activitatea fiind dinamizată”.

Generalul-locotenent Petrescu a concluzionat că „în vederea proiectării acelor sisteme de armament, necesare pentru ducerea viitoarelor acțiuni militare, abordarea noastră comună trebuie să fie mentalitatea operațională care se va baza pe fundamentarea cerințelor operaționale, cercetare-inovare și pe implicarea industriei naționale de apărare”.