ApărareȘtiri

Dîncu: Salarizarea decentă în armată și pensiile echitabile pentru toți rezerviștii sunt prioritățile mele majore

Foto: MApN

Salarizarea decentă a militarilor și pensiile echitabile pentru toți rezerviștii indiferent de data trecerii în rezervă sunt priorități majore, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la întâlnirea pe care a avut-o la acest sfârșit de săptămână cu conducerea Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere ”Decebal”.

Condițiile de muncă ale militarilor trebuie să fie ”la nivelul celorlalte armate NATO”, a spus ministrul, care speră să aibă ”vești bune cât de curând”.

La sfârșitul anului trecut, Dîncu a format un comitet consultativ pentru elaborarea unui ”sistem unitar de salarizare și un sistem de pensii omogen și unitar”, recunoscând existența unor ”nedreptăți” în ceea ce privește pensiile militare, care ”nu au mai fost indexate din 2016”.

Însă, modificarea legislației pensiilor militare nu a fost și în fapt prioritară pentru ministru, el anunțând în februarie că actele normative promovate de MApN, care necesită aprobarea urgentă a Parlamentului sunt: Legea privind securitatea și apărarea cibernetică, Legea privind managementul integrat al situațiilor de criză la nivel național și Legea modificată privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Un proiect de modificare a Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat se află de doi ani la Parlament, blocat de absența unui punct de vedere al guvernului.