ApărareȘtiri

Dîncu: Pensiile militare sunt pensii de stat, ocupaționale, nu acceptăm fantasmagoria blocării lor

Vasile Dîncu și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană (Facebook)

Pensiile militare sunt pensii de stat, ocupaționale, care nu au legătură cu conceptul de pensii speciale și este ”inacceptabil” să fie considerate speciale, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dăncu, într-un interviu acordat jurnaliștilor militari.

Dîncu a spus că MApN are ”un proiect despre cum ar trebui modernizat sistemul de pensii, inclusiv pensiile militare”, dar nu ”pornind de la un concept care asociază pensiile militare cu pensiile speciale”. El a reaminitit și despre proiectul de modificarea Legii 223 din 2015, care se află de mai mult timp în parlamement și prin care se dorește eliminarea înechităților dintre pensiile militare.

”Nu putem accepta această idee fantasmagorică de a reforma și de a bloca pensiile militare, de a le plafona. Vom merge la Bruxelles, dacă este cazul, să explicăm că există pensii militare de tipul celor din România în foarte multe țări din Europa sau în țări NATO”, a mai declarat ministrul Apărării.

El a atras atenția  că construcția unui sistem de pensii și de salarizare face parte din ”elementele de suveranitate ale unei națiuni” și nu pot fi dictate de nicăieri, iar pensiile militare trebuie să meargă mai departe, pentru că ”sunt elemente pe care statul român le-a stabilit ca recunoștință pentru privațiunile pe care le resimte un militar și trebuie să facă parte din elementul de previzibilitate”.

Ministrul a mai spus că i-a fost ”ușor rușiune” când a trebuit să comunice date despre nivelul pensiilor militare.

”Pensia militară minimă comunicată de noi oficial este de 1052 de lei. Avem media pensiilor undeva la 3900 de lei, dar această medie se compune din zeci de mii de pensii foarte mici, care se află sub 2500 de lei. Dar, aceste pensii foarte mici, sub 2500 de lei, noi, acest Guvern, le-am crescut cu 10 %, pentru că erau pensii care nu puteau să susțină, pur și simplu, nivelul de viață normală a unui pensionar”, a detaliat ministrul Vasile Dîncu.