ApărareȘtiri

Die Welt: Rusia a pierdut mai mulți soldați în cele 5 luni de război în Ucraina decât SUA în 8 ani în Irak

Tanc rusesc de tip T-90 distrus în războiul din Ucraina (FOTO: oryxspioenkop.com)

Pierderile militare ale Rusiei în cinci luni de război împotriva Ucrainei sunt mult mai mari decât pierderile suferite de SUA în cei opt ani ai conflictului din Irak, informează publicația germană Die Welt, potrivit agenției Ukrinform.

Jurnaliștii germani notează că, potrivit Ministerului britanic al Apărării, până în prezent, numărul militarilor ruși decedați în cursul războiului se ridică la 25.000, în timp ce CIA americană estimează că 15.000 militari ruși au murit.

În ambele scenarii, pierderile suferite de ruși până acum sunt de peste trei până la cinci ori mai mari decât pierderile militare americane în cei opt ani ai războiului din Irak, care s-au ridicat la aproape 4500.

“Din exterior, este dificil de determinat numărul exact al pierderilor rusești. Dar, conform diferitelor informații, puteți construi o imagine relativ clară. Iar această imagine spune că: armata rusă are probleme semnificative de personal”, a declarat Andras Racz, expert în securitate și analist privind Rusia la Consiliul german pentru Afaceri Internaționale.

Racz estimează personal că numărul soldaților ruși uciși este de cel puțin 20.000. Ca regulă generală, pentru fiecare soldat ucis există trei răniți.

Există o mulțime de dovezi că Armata Rusiei are probleme de personal, notează analistul. Printre cele mai importante indicii sunt faptul că Moscova a apelat la Garda națională (Rosgvardia), care este de fapt instruită pentru operațiuni interne, utilizarea excesivă a mercenarilor din cadrul unității private Wagner.

În plus față de morți, Rusia ar trebui să găsească în curând înlocuitori pentru cei epuizați de conflict.

În acest sens există numeroase indicii că Rusia încearcă în prezent cu disperare să asigure refacere efectivelor. Printre măsurile luate se numără oferirea de salarii de 3.000 de dolari, formarea batalioanelor de voluntari, creșterea limitei superioare de vârstă pentru contractori, recrutarea forțată în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și în Republica Cecenă, dar și din centrele de detenție.

“Acești oameni au puțină pregătire, puțină motivație, nu au echipament adecvat. De fapt, sunt doar carne de tun”, susține Racz.

“Oamenii cred întotdeauna că armata rusă regulată este nesfârșită. Dar nu este așa. Fără mobilizare generală, cred că este extrem de îndoielnic că vor putea cuceri restul regiunii Donețk”, explică analistul.

De asemenea, au fost strânse dovezi ce atestă că Rusia a suferit pierderi masive de echipamente militare.

„Și pierderea echipamentului militar înseamnă, de obicei, și moartea soldaților”, notează Racz.