ApărareȘtiri

Diaconescu: Trebuie să fim în alertă maximă, inclusiv prin desfășurarea de forțe militare în Marea Neagră

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu (al doilea din dreapta) la o reuniune a Comandamentului Forțelor Întrunite (foto; Facebook)

Autoritățile române trebuie să fie în ”alertă maximă”, inclusiv prin desfășurarea de forțe militare în Marea Neagră,”la nivelul limită al exercițiului suveranității naționale”, după decizia Federației Ruse de anexare a unor regiuni din Ucraina, a spus fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care a fost în 2003 negociator al tratatului bilateral româno-rus.

Diaconescu a spus că România are acest drept în virtutea documentului invocat, care a fost ratificat atât de Parlamentul României cât și de Duma de Stat în 2003 și 2013.

El a indicat aplicarea de către Federația Rusă a unei interdicții aeriene și navale în Marea Neagră și perspectivele unei intervenții nucleare în Insula Șerpilor, ca actuale riscuri de securitate la Marea Neagră.

Fostul ministru de Externe a menționat primele trei articole ale tratatului bilateral româno-rus, prin care părțile au dreptul inalienabil ”de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi” și dreptul ”inerent al fiecăreia de a fi liberă să îşi aleagă sau să îşi schimbe aranjamentele de securitate”.

”Depinde doar de autoritățile române responsabile să ceară punerea în aplicare a ceea ce președintele Putin s-a angajat în 2003 să respecte în relația cu România”, a remarcat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.