ApărareȘtiri

Detașamentul de F-15 Strike Eagle al USAF a încheiat cea de-a doua dislocare rapidă în România

Avioane de lupta F-16 ale aviației române si F-15 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO Allied Command)

Un detașament de avioane de luptă F-15E Strike Eagles al Forțelor Aeriene ale SUA a finalizat cu succes cea de-a doua dislocare rapidă în România și Bulgaria în cadrul exercițiului „Castle Forge”, revenind în Grecia pe data de 6 noiembrie 2021, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat.

Cu ocazia acestui exercițiu multinațional, Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea a găzduit patru aeronave americane F-15E Strike Eagle din Escadrila de Vânătoare 336 „Rocketeers”, Grupul 4 Vânătoare, de la Baza Aeriană Seymour Johnson din Carolina de Nord.

„Castle Forge” a permis piloților și personalului de la sol al USAF să efectueze transferuri rapide pe alte aerodromuri și să exerseze operațiuni logistice în aceste noi locații. Pe lângă consolidarea comunicării și integrării cu piloții bulgari, români și canadieni, aviatorii americani au avuzt ocazia să se pregătească pentru misiuni de cooperare aeronavală. Obiectivul exercițiului a fost și acela de a demonstra capacitatea forțelor comune NATO de a răspunde unei crize cu viteză și flexibilitate.

„Demonstrăm că forțele noastre sunt mai flexibile, au mai multă coeziune și sunt mai capabile atunci când ne antrenăm împreună”, a afirmat generalul american Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

În ultima săptămână de misiunea deasupra Mării Negre, avioanele americane F-15E Strike Eagle din România și Bulgaria au oferit sprijin aerian navelor USS Porter și USS Mount Whitney.

Avioane F-16 Fighting Falcon ale aviației române (US Air Force)