ApărareȘtiri

Deputații se grăbesc încet cu avizarea modificărilor la Legea pensiilor militare

Foto: mapn..ro - cursul de Combat Life Saver la baza Bemowo Piskie

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, în care sunt incluse și modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, are termen pe 24 aprilie pentru depunerea rapoartelor și avizelor din partea comisiilor Camerei Deputaților. Însă niciuna din cele șase comisii sesizate nu a luat în considerare și respectarea acestuia.

La Camera Deputaților, care este decizională, comisiile de fond, care dau raport, sunt cea de Buget-Finanțe și cea de Muncă. Avizele se primesc de la comisiile de Apărare, Politică Externă, Juridică și Drepturile Omului.

PLx-244/ 2023, cum a fost înregistrat proiectul de lege, nu se află pe ordinea de zi a ședinței de luni, 24 aprilie a Comisiei pentru muncă și nici pe cea a ședinței din 25 aprilie. În schimb, a fost pe ordinea de zi în 12 aprilie, cu mențiunea ” nu se dezbate – activitate individuală de documentare, analiza memoriilor primite referitoare la proiect”.

Cealaltă comisie de raport, Buget-Finanțe, nu are ședință pe 24 aprilie, iar proiectul  244 nu se află între cele șapte programate pentru 24 aprilie.

La principala comisie de aviz, cea Juridică,  în ședința din 24 aprilie se află pe ordinea de zi peste 20 de proiecte de legi, mai puțin Plx-244.

Comisia pentu Apărare, care trebuie să dea aviz nu și-a anunțat pănă la acest moment ședințele din săptămâna 24-30 mai. La fel, Comisia pentru politică externă.

Comisia pentru drepturile omului are patru ședințe săptămâna viitoare. Trei sunt pentu ”documentare și consultare”, una are 17 proiecte pe ordinea de zi, dar PLx-244 nu este inclus.

PLx-244 se află din 3 aprilie la comisii și conducerea Camerei a aprobat procedură de urgență pentru dezbaterea legii. Dar deja, un termen foarte important din traseul legislativ nu va fi respectat. Probabil se va repeta situația de la Senat, unde dezbaterea legii a fost împinsă până în pragul aprobării tacite.