ApărareȘtiri

Deputații reanimează un proiect uitat de modificare a Legii pensiilor militare de stat

Foto: MApN Oficial

Deputații din Comisia pentru Apărare  și-au propus să ”analizeze,” la una dintre întrunirile din vacanța parlamentară, un proiect de modificare al Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, care se află în Parlament de aproape trei ani.

Cunoscut ca Pl-x-199/2020, proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, pe atunci și senator PSD și nu a fost retras din circuitul parlamentar. Documentul a rămas blocat ăn Comisia pentru Apărare a Camerei din cauza lipsei unui punct de vedere al guvernului.

Niciuna dintre echipele de la Palatul Victoria nu și-a făcut timp pentru emiterea unei opinii oficiale, care să fie transmisă Parlamentului, Inclusiv cea a prim-ministrului Nicolae Ciucă, cândva șef al Statului Major al Apărării.

Ca regulă, comisiile parlamentare, își programează ședințe și în vacanța instituțională, în care analizează proiectele de lege restante, pentru aviz sau raport. Comisia pentru Apărare și-a programat patru astfel de ședințe, care au în vedere cinci proiecte de lege, din care patru sunt restante din 2022.

Inițiativa fostului ministru Leș a fost susținută de MApN și de mediul asociativ al rezerviștilor, iar un vot în plenul Camerei era decizional, Proiectul de lege își propunea ”eliminarea inechităților și discriminărilor din sistemul pensiilor militare”.