InfrastructurăȘtiri

Deputații discută în procedură de urgență înființarea Băncii de Dezvoltare a României

Foto: Arhiva

Deputații vor discuta săptămâna viitoare în procedură de urgență proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare a României SA, entitate unde statul este acționar unic, care va avea capitalul social inițial asigurat integral de la bugetul de stat.

Capitalul social inițial va fi de un miliard de lei.

Proiectul de lege are un punct de vedere negativ de la guvern și rapoarte de respingere de la Comisiile pentru buget și juridică.

În opinia inițiatorilor legii, caracterul de urgență al dezbaterii este justificat de existența unui risc major al pierderii unor finanțări nerambursabile cauzate de lipsa cofinanțării.

Banca va acționa ca un ”mijloc de canalizare și gestionare a fondurilor europene și co-investitor, acordând o atenție deosebită IMM-urilor și marilor proiecte de infrastructură”.

BDR va putea acorda împrumuturi directe cu condiția de a nu exclude finanțarea viabilă din partea din partea băncilor comerciale și a investitorilor privați .

Proiectul de lege a fost depus la Cameră în legislatura trecută și a fost inițiat de un grup de 181 de senatori și deputați ai PSD și ALDE, între aceștia aflându-se Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Proiectul a fost adoptat de Senat în februarie 2018, deci Camera Deputaților are vot decizional.