IntelligenceȘtiri

Deputații decid dacă primarii de sector și ai marilor municipii vor avea acces la informații privind securitatea națională

Foto: intelligence.sri.ro

Camera Deputaților urmează să dea un vot săptămâna viitoare asupra modificării unui articol din Legea 51/1991 privind securitatea națională a României care ar face ca și primarii sectoarelor Capitalei și cei ai municipiilor-reședință de județ să fie beneficiarii informațiilor din domeniul securității naționale, ”pentru probleme ce vizează competența” lor. 

În forma propusă spre dezbatere deputaților, informațiile de securitate națională vor putea fi comunicate ”prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai municipiului București , primarilor municipiilor reședință de județ, precum și președinților Consiliilor Județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective”. 

Față de forma actuală a legii, se clarifică o sintagmă și se adaugă categorii de beneficiari.

În forma actuală a Legii 51 se spune că acest tip de informații se comunică ”prefecților, primarului general al Capitalei, precum și conducătorilor consiliilor județene, respectiv al Consiliului General al Municipiului București, pentru probleme ce vizează competența organelor respective”.

Proiectul de lege este inițiat de 103 deputații și senatori de la putere și din opoziție și este în pragul adoptării tacite, termenul limită de dezbatere și vot fiind de 16 martie.

Comisiile pentru Apărare și Juridică ar fi trebuit să dea un raport comun în luna decembrie 2021. Camera Deputaților este prima cameră sesizată.