ApărareȘtiri

Demonstrații de forță ale SUA, cu bombardiere strategice, în estul Europei și în Pacific

Bombardier B1-B (USAFE)

Bombardiere strategice ale Forțele Aeriene Americane au efectuat în prima jumătate a lunii mai o serie de zboruri în Europa de Est și Pacific în contextul tensiunilor cu Rusia și China, informează Air Force Magazine.

Pe data de 11 mai, un bombardier B-1B Lancer a decolat de la baza aeriană Ellsworth din Dakota de Sud pentru o misiune în Europa de Est, unde a survolat capitala Poloniei, Varșovia, dar și Letonia și Lituania. De-a lungul traseului, bombardierul a fost însoțit pentru o perioadă de avioane F-16 din Danemarca și aeronave F-16 și MiG-29 din Polonia.

Forțele aeriene ale SUA din Europa au transmis că misiunea, desfășurată în contextul pandemiei de coronavirus, a reprezentat o demonstrație a capacității Washingtonului de a reacționa în sprijinul aliaților săi.

“Deși eforturile de combatere [a coronavirusului] au generat provocări, aliații, partenerii și adversarii noștri nu trebuie să se îndoiască că suntem pregătiți, capabili și dispuși să descurajăm și să apărăm dacă sunt chemați”, a afirmat generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE).

Patru zile mai devreme, pe 7 mai, două bombardiere strategice B-2, de la baza aeriană Whiteman, Missouri; două aeronave B-52 de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord și alte două B-52 de la baza aeriană Barksdale, Louisiana, au efectuat zboruri de antrenament în vestul Pacificului și în Europa, a transmis Comandamentul Strategic al SUA, fără să precizeze cu exactitate zonele survolate de avioane.

A doua zi, două bombardiere B-1B au decolat de la baza aeriană Andersen din Guam și au efectuat un zbor deasupra Mării Chinei de Sud “în sprijinul eforturilor de antrenament și a misiunilor strategice de descurajare a Forțelor Aeriene în Pacific pentru a consolida ordinea internațională” în regiune, afirmă Comandamentul Pacific al Forțelor Aeriene ale SUA.

Pe 4 mai, un bombardier B-1B a efectuat un zbor de antrenament deasupra Mării Chinei de Est.

Tensiunile în Marea Chinei de Sud s-au accentuat pe fondul pandemiei de coronavirus, Administrația Trump acuzând Beijingul că încearcă să-și consolideze dominația asupra unor regiuni disputate, profitând de faptul că lumea este concentrată pe lupta împotriva COVID-19.